JAKÉ PEČIVO VEDE V OBLÍBENOSTI? SPOTŘEBITELÉ MAJÍ JASNO

JAKÉ PEČIVO VEDE V OBLÍBENOSTI? SPOTŘEBITELÉ MAJÍ JASNO

21.06.2022 Jana Čiháková

Podle Veroniky Wimmerové, jednatelky firmy Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, se část zákazníků po pandemii do malých a středních pekáren bohužel nevrátila. Při covidu si totiž zvykli na větší jednorázové nákupy nebo na rozvoz on-line prodejců. Podle Zeelandie jsou obchodní řetězce nejrychleji rostoucím segmentem i díky tomu, že se snaží nabízet nové druhy pečiva v řemeslné kvalitě.

Zeelandii se daří v prodeji zápar, neboli měkčených zrn, které se používají pro obohacení těsta. Ročně jich vyrobí několik tisíc tun. Úspěch slaví i s ovocnými náplněmi a také s kvasy. „Přestože část lidí si ráda kváskuje a peče doma, tak pečivo s kvasem se pořád prodává velmi dobře. Poslední rok a půl se také velmi dobře daří žitnému chlebu i pečivu ve všech možných variantách," říká Veronika Wimmerová.

Kvůli rostoucím cenám surovin musí firma každého čtvrt roku některé výrobky zdražovat. Nejvíc, v desítkách procent, rostou ceny obilnin, rostlinných olejů, semínek, ovoce do náplní, dále cukru nebo lepku. „U nejvýznamnějších surovin máme s dodavateli roční kontrakty. Ty, na část ovoce, začínáme řešit v těchto dnech, o nových kontraktech na cukr budeme jednat na podzim, nicméně už dnes víme, že můžou být až o sto procent dražší. Kvůli situaci na Ukrajině i proto, že cukr je náročný na zpracování, k čemuž je potřeba energie," vyjmenovává Veronika Wimmerová.

Zeelandia vznikla v roce 1990, vyrábí kromě Malšic i v Táboře a Chelčicích a má 200 zaměstnanců. Mateřská společnost Koninklijke Zeelandia sídlí v Nizozemsku.

 


Mohlo by vás zajímat

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

PALIVŮM SE NEVYHNE ZDRAŽENÍ - PROMÍTNE SE I DO CEN POTRAVIN?

27.07.2024 | Od roku 2027 začne v České republice a dalších členských státech Evropské unie platit nová norma ETS 2, která rozšiřuje systém emisních povolenek i na sektor dopravy a paliv. Tento krok má za cíl zahrnout environmentální náklady spojené se spalováním fosilních paliv do jejich ceny. To nevyhnutelně povede k nárůstu cen pohonných hmot, což vyvolává obavy nejen mezi motoristy, ale i v potravinářském sektoru, neb se vyšší ceny mohou promítnout i do cen některých dovozových potravin.

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.