Jak to chutná Vám, pane Skopale?

Jak to chutná Vám, pane Skopale?

14.10.2009 Dana Večeřová

"Vařím jen čaj, kávu a ohřívám párky. Možná proto, že moje pokusy s vařením v mladších letech nedopadly nejlépe," vypráví Ladislav Skopal.

I přes nepřeberné množství nabídek zahraničních restaurací, zůstává česká uchyně pro mnoho lidí jedničkou. Není divu, chuťově je rozmanitá a člověk po onzumaci tradičního českého jídla nemá většinou nutkavou potřebu se rychle ještě něčím dojíst. Mezi vyznavače české kuchyně patří i poslanec a místopředseda Zemědělského ýboru Poslanecké sněmovny Ladislav Skopal, se kterým jsem hovořila nejen o české uchyni, ale také o vínu a jeho rodné jižní Moravě.

JAKÝ MÁTE TEDY VLASTNĚ VZTAH K JÍDLU?

Jídlo si užívám, protože jsem přesvědčen, že je potřeba si dát něco chutného a hlavně našeho – českého nebo moravského. Jsem trochu zmaten, když přijedu do nějakého českého města a vidím tam pizzerie nebo různé restaurace s rychlým občerstvením jako jsou hamburgery. Já mám rád typická česká a moravská jídla – jako je vepřový vrabec, svíčková, nebo třeba maso na grilu. Co si ale dám opravdu rád, je dobrý gulášek, který ale musí být uleželý. Právě podmínka uleželosti nám bohužel dělá trochu problémy, protože jsme schválili ne zrovna šťastný předpis, který to restauracím neumožňuje uchovávat uvařené jídlo do druhého dne, což je právě v případě guláše zásadní chyba. Takže bychom takové nařízení měli změnit.

svet potravin     TAKŽE JSTE SKUTEČNĚ ZASTÁNCE ČESKÉ A MORAVSKÉ KUCHYNĚ? OSTATNĚ POCHÁZÍTE Z JIŽNÍ MORAVY. NA CO BYSTE NAŠE ČTENÁŘE DO TOHOTO REGIONU POZVAL?

Jižní Morava, to je víno, vinařské stezky a vinné sklípky. Ale také je to krásné Znojemsko s národním parkem Podyjí, zámek Vranov nad Dyjí, nepřehlédnutelná dominanta Pálavských vrchů a na konec Slovácko s unikátními kroji. Všude je k tomu úžasné víno s typickou odrůdou pro každou oblast. K tomu samozřejmě patří i dobré jídlo také zcela specifické pro každou část jižní Moravy. Pokud jde o jednotlivé speciality mám rád obyčejnou, lehce osolenu omaštěnou bramborovou placku, která je mnohdy mnohem lepší než kus masa. Ale krásná je nejen jižní Morava. Jsem přesvědčen o tom, že je potřeba poznávat jednotlivé regiony v České republice. Všichni jezdí do zahraničí, ale myslím si, že často zapomínáme na to, v jaké krásné zemi žijeme.

TAKŽE MÁ PODLE VÁS SMYSL PROPAGOVAT A PODPOROVAT REGIONÁLNÍ POTRAVINY A SPECIALITY?

Určitě ano. Máme celostátní značku kvality Klasa a teď se pomalu rozbíhají i regionální potraviny. Mně se to líbí, protože když přijedu do Švýcarska, nebo Rakouska jsou tam často typické místní sýry nebo uzeniny, ale také například pečivo, které nikde jinde nekoupíte. To je určitě velmi pozitivní i pro rozvoj turistiky a věřím tomu, že naše regiony rozhodně mají v této oblasti co nabídnout.

svet potravinZPÁTKY K ČESKÉ KUCHYNI. VAŘÍTE?

Přiznám se, že vařím jen jednoduchá jídla. Vždycky říkám, že vařím jen čaj, kávu a ohřívám párky. Možná proto, že moje pokusy s vařením v mladších letech nedopadly nejlépe, takže vaření přenechávám povolanějším osobám. Rád je potom chodím navštěvovat a chválím jejich kuchařské umění a dobré jídlo. Jsem spíš takový degustátor. Já jsem si dokonce kdysi udělal zkoušky na degustaci vína a určitě se nebráním tomu udělat si zkoušky i na degustaci jídla. Ostatně by se to krásně doplňovalo. A líbilo by se mi to konec konců i jako povolání.

MÁTE ZKOUŠKY NA DEGUSTACI VÍNA, COŽ MÁ MÁLOKDO. VĚNUJETE SE TEDY DEGUSTACI VÍNA TAKÉ V PRAXI?

Strašně málo, protože nemám čas. Ale abych to nezapomněl, protože chuťové pohárky nesmí zlenivět, proto se musí tou praxí neustále trénovat, tak pokud čas dovolí, hodnotím na různých soutěžích víno. Je to takový můj příjemný koníček. Protože jsem ale i řidič, musím vždycky skloubit končíka degustace vína s řízením. Takže je třeba s sebou nosit alkoholtester a vždycky si před jízdou dýchnout a jistit stav. Na druhé straně jsem ale příznivec toho, aby u nás podobně jako v Rakousku bylo povoleno 0,5 promile alkoholu v krvi. Nejde jen o to, že si po obědě dáte skleničku piva nebo vína, nebo třeba přípitek na nějaké společenské akci, ale také proto, že po různých oslavách vám se do rána veškerý alkohol z těla neodbourá a řidič, i když je schopen řídit bez problémů, má v sobě zbytkový alkohol.

A koneckonců jsme v otevřené Evropské unii, tak by měly platit všude stejné hodnoty alkoholu v krvi, a ne aby si člověk musel pamatovat, že v této zemi si může dát před jízdou jedno pivo, v této dvě piva a v této žádné.

MYSLÍTE, ŽE SE TO PODAŘÍ PROSADIT?

Já v to doufám, ale tento návrh je většinou napadán v tom smyslu, že to bude zneužíváno. Ale zneužívání je otázka prakticky veškerého částečného uvolnění předpisů. Je jasné, že určité procento občanů by tohoto povolení určitého promile alkoholu zneužívala, ale jsem přesvědčen o tom, že to jsou ti, kteří budou pít před jízdou bez ohledu na to, jestli je určité promile alkoholu povoleno nebo je alkohol za volantem zakázán úplně.

ZAČALI JSME ČESKOU KUCHYNÍ, KONČÍME VÍNEM. JAKÉ VÍNO BYSTE DOPORUČIL NAŠIM ČTENÁŘŮM PRO NADCHÁZEJÍCÍ LETNÍ OBDOBÍ?

Určitě růžové víno, což je podle mého názoru – ideální nápoj na klidné období dovolených, k posezení u vody pod slunečníkem v příjemné společnosti. Prostě ideální nápoj k vychutnávání krásy okamžiku. A podotýkám, že mám na mysli naše růžové víno, tedy české či moravské. Myslím, že naši čeští a moravští vinaři se v posledních letech hodně naučili a umějí udělat kvalitní a dobré růžové víno. Rozhodně to není jako kdysi, když se růžové víno vyrábělo tak, že se smíchalo bílé a červené víno dohromady. Dnešní růžová vína jsou skutečně vyráběná speciální technologií z červeného vína.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.