Jak Slováci na pivo přesedlali (Čechy ale neporazí)

Jak Slováci na pivo přesedlali (Čechy ale neporazí)

28.07.2020 Jana Čiháková

Spotřeba piva na Slovensku loni stoupla třetím rokem v řadě a dosáhla nového maxima za posledních deset let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil slovenský statistický úřad. K oblíbeným značkám patří v zemi česká piva.

Podle dřívějšího průzkumu se mezi Slováky zvyšuje zájem o nealkoholická a ochucená piva, stejně jako o pivní speciály. Každý obyvatel více než pětimilionového Slovenska loni v průměru vypil 77,9 litru piva, nejvíce od roku 2009. Meziročně spotřeba tohoto alkoholického nápoje stoupla v zemi pod Tatrami o 5,1 litru. Spotřeba piva na Slovensku navzdory jejímu růstu v posledních letech zaostává na Českem, kde loni v přepočtu na hlavu vzrostla o dvě velká piva na 142 litrů.

Jedničkou na slovenském trhu s pivem je skupina Heineken. Druhou pozici si udržuje japonská skupina Asahi prostřednictvím společnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko, která na Slovensku prodává také některé české značky piv v čele s Pilsner Urquell. Zatímco spotřeba piva na Slovensku loni vzrostla, konzumace dalších alkoholických nápojů, tedy lihovin a vína, se naopak snížila. Pokračoval také růst spotřeby nealkoholických nápojů.

Letošní spotřebu piva a dalších nápojů patrně ovlivní dřívější karanténní opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým nemohly bary a restaurace na Slovensku déle než dva měsíce fungovat v obvyklém režimu.


Mohlo by vás zajímat

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 | Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

PRODUCENTI PRAVÉHO CHAMPAGNE CHTĚJÍ SKLÍZET MÉNĚ: PROČ?

20.07.2024 | Francouzští producenti šampaňského žádají, aby se v letošním roce sklidilo méně hroznů. Přiměl je k tomu patnáctiprocentní pokles prodeje v prvním pololetí. Zákazníci kvůli nejisté ekonomické situaci šetří, uvedla agentura Reuters.

MEXICKOU TOVÁRNU NA TEQUILLU ZACHVÁTILY PLAMENY: ZMATEK PO VÝBUCHU

24.07.2024 | Nejméně pět mrtvých a dva zraněné si vyžádal výbuch a následný požár v mexické továrně na tequilu ve stejnojmenném městě ve státě Jalisco. Neštěstí se stalo v úterý pozdě večer, informovala s odvoláním na mexické úřady agentura AP. Všechny oběti jsou zaměstnanci továrny a jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Příčina exploze se nadále vyšetřuje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.