diety  Vánoce  

Jak přežít „svátky jídla“ bez přebytečných kil?

Jak přežít „svátky jídla“ bez přebytečných kil?

20.12.2011 Ing. Jana Poděbradská

Sladké cukroví, smažený kapr, těžký bramborový salát, alkohol a svátky strávené u pohádek. Jak si je užít bez zkaženého žaludku?

Zkusme se vrátit k původnímu smyslu Vánoc. Nemusíme chodit do kostela, ale zkusme trochu zpomalit a relaxovat, i když víme, že je to v tomto hektickém období skoro nadlidský úkol. Jestliže tušíte, že se dobrotám o svátcích zkrátka nevyhnete, dejte si předsevzetí už před Novým rokem a místo „Příští rok zhubnu" si řekněte  „Letos nepřiberu".

Jak odlehčit vánočnímu menu i našemu žaludku?

  • Množství laskominek

Cukroví si nemusíte odříkat úplně, ale zkuste neuždibovat a raději si oddělte svou porci na zvláštní talířek. Již dopředu si řekněte, že sníte například jen 5 kousků denně.

Příklad: vanilkové rohlíčky (100 g) = 2 437 kJ, linecká kolečka s marmeládou (100 g) = 2 148 kJ

  • Smažený kapr či řízečky 

Pokud chcete zachovat vjem klasického řízku nebo ryby, můžete použít jako vhodnou a zdravější alternativu k obalování sekané mandle nebo drcené corn-flakes. Kapr ale nemusí být nutně obalený či smažený, můžete ho zkusit upéct či ugrilovat.

Příklad: smažený kapr 150 g = 1750 kJ, smažený kapr 150 g s minimem tuku = 1120 kJ

kapr

  • Klasický bramborový salát

Bramborový salát můžete odlehčit, jestliže majonézu nahradíte zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Místo levné uzeniny přidejte kvalitní šunku a konzervovanou zeleninu nahraďte vařenou.

Příklad: klasický bramborový salát 400 g = 3 150 kJ, light bramborový salát« 400 g = 1 280 kJ

  • Chlebíčky

Zkuste si připravit jednohubky a místo rohlíku použijte okurku nebo mrkev.

  • Pohyb  

Vánoce nemusíte strávit jen s ovladačem v ruce pravé a s cukrovím v ruce levé. Zkuste si vánoční čas zpříjemnit třeba procházkou. Největším problémem Vánoc není jen jídlo, jak by se mohlo zdát, ale právě vysedávání před televizí.

  • Zlaté prasátko

Na Štědrý den rozhodně nedržte hladovku. Když totiž budete celý den hladovět, u večeře si pak budete chtít vše vynahradit a můžete si zkazit celý sváteční večer i noc.

  • První pomoc

Pokud to přeženete, žaludku může ulevit žaludeční likér (Fernet).  Na pálení žáhy dle „starých dobrých rad“ pomáhá plzeňská dvanáctka. Osvědčenou první pomocí může být jedlá soda nebo čaj z máty, meduňky, pelyňku či puškvorce. Trávení usnadní i zázvorový či fenyklový čaj.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.