I jídlo má svůj makeup: Tyto triky se používají při jeho focení

I jídlo má svůj makeup: Tyto triky se používají při jeho focení

04.01.2019 Jana Čiháková

Kolikrát už jste byli smutní, když jste si objednali úžasně naducaný hamburger podle obrázku a z krabičky na vás vypadly dvě rozpadlé housky, ze kterých vám navíc do klína vyjelo maso, nebo jste si poručili dortík z menu s božskou šlehačkovou čepicí a na váš stůl přistálo spíš rozbředlé bláto? S vašimi chutěmi si právě pohrál šikovný fotograf a food stylista.

Obrázek vzácně vypadá jako realita. Na druhou stranu - je otázkou, jestli to, co na vás z plakátu kouká, skutečně chcete jíst. Pravdou je, že lahodně vyhlížející kulinářské nápady, které vidíme v reklamách, by byly cokoli jiného než chutné a patrně by nebylo ani spravedlivé je identifikovat jako jídlo.

Dáte si lepidlo po ránu?

Vezměte si příklad – snídaňové cereálie. Také vidíte tu fotku z krabičky, do které teče úplně pomalu mléko přímo od kravičky? Nenechte se zmást. Ve skutečnosti by tam mléko nateklo tak rychle, že by se nedalo ani vyfotit, takže se používá lepidlo nebo bílé mýdlo. Bezbarvým lepidlem je také potřeno vše, co má vypadat šťavnatě a oplývat vysokým leskem. Potírá se jím maso i hamburgerové housky, ovoce i zelenina. Mňam!

Maso? A kdo by se s tím vařil?

Maso se zásadně nevaří, ani nesmaží – nijak se tepelně neupravuje. Důvod? Smrsklo by se a kdo by se s ním vařil, když má foodstylista takový arzenál laků, sprejů a barev. Chutě nenahání ani způsob, jak nasimulovat páru. Nad propečeným kuřátkem, které je ve skutečnosti syrové, jen se potřelo směsí hnědého barviva, glazury a benzínu, se vznáší pára z namočené buničiny, kterou stylisté před tím na chvilku dali do mikrovlnky.

Hamburger se třemi patry?

Ani burgery nejsou tak objemné, jak se zdá. To, co z nich ve skutečnosti „big macky“ dělá, není nic než pár párátek, která se šikovně naaranžují k pohledové straně a buničina, kterou se patra vystýlají. Také cibule by nedržela bez pinetek a výztuží, stejně jako salát, který je pro jistotu potřen lepidlem – to, aby byl opravdu čerstvý!


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.