01.06.2023 Jana Čiháková
Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.
Budete potřebovat:
Na carpaccio
Asi 30 kusů větších jahod, polévkovou lžíci piniových oříšků, balzamikový krém
Na zmrzlinu
150 ml mléka, 1 smetanu, 6 lžic ideálně čerstvého nastrouhaného kokosu, 100 g cukru, 200 g bílého jogurtu, lžíci citronové šťávy
Postup:
Mléko slijte se smetanou a směs zahřejte v rendlíku. Přidejte kokos a nechte krátce provařit. Poté nechte směs odstát. Do vychladlého výluhu přidejte cukru, jogurt a šťávu. Vše promíchejte a nechte mrazit.
Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte je na tenké plátky. Ty rozprostřete na talíř, zakápněte jej balzamikem a posypte na sucho opraženými oříšky. Podávejte s kopečkem zmrzliny.
Budete potřebovat:
500 ml smetany na šlehání, 50 g moučkového cukru, 4 plátky želatiny, 1 vanilkový lusk, 20 kusů větších jahod, med
Postup:
Želatinu namočte do misky s vodou asi na 15 minut, mezitím si zahřejte oslazenou smetanu a přidejte do ní rozříznutý vanilkový lusk. Z želatiny nechte okapat přebytečnou vodu a přendejte ji do mísy, poté k ní přidejte smetanu a pomocí metličky vymíchejte dohladka. Hotovou panna cottu nalijte do sklenic a nechte asi 20 minut odstát, vychladlou směs poté překryjte potravinovou fólií a uložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
Jahody očistěte, rozmačkejte vidličkou a zakápněte medem podle chuti. Před podáváním panna cotty z nich utvořte další vrstvu. Vše můžete zasypat granolou.
Budete potřebovat:
Na korpus
210 g hladké mouky, 55 g moučkového cukru, 1 vejce, špetku soli, 100 g másla
Na náplň
350 g tvarohu ve vaničce, 1 vejce, 2 lžíce medu, 1 vanilkový cukr
Na horní vrstvu
čerstvé jahody, želatina
Postup:
Ve větší míse si smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce, sůl a vymíchejte těsto, následně jej zabalte do sáčku a nechte odležet v lednici asi po dobu jedné hodiny.
Těsto vyválejte a přeneste na vymazanou a vysypanou formu na koláč. Pomocí prstů vypracujte kraje, poté korpus propíchejte vidličkou.
Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, žloutek, med, vanilkový cukr a promíchejte. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohu. Tvarohovou náplň rovnoměrně nalijte na korpus a pečte asi 40 minut na 170 stupňů.
Jahody si nakrájejte na plátky a ozdobte jimi koláč. Nakonec vše přelijte želatinou.
24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.
24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.
25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.