01.06.2023 Jana Čiháková
Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.
Budete potřebovat:
Na carpaccio
Asi 30 kusů větších jahod, polévkovou lžíci piniových oříšků, balzamikový krém
Na zmrzlinu
150 ml mléka, 1 smetanu, 6 lžic ideálně čerstvého nastrouhaného kokosu, 100 g cukru, 200 g bílého jogurtu, lžíci citronové šťávy
Postup:
Mléko slijte se smetanou a směs zahřejte v rendlíku. Přidejte kokos a nechte krátce provařit. Poté nechte směs odstát. Do vychladlého výluhu přidejte cukru, jogurt a šťávu. Vše promíchejte a nechte mrazit.
Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte je na tenké plátky. Ty rozprostřete na talíř, zakápněte jej balzamikem a posypte na sucho opraženými oříšky. Podávejte s kopečkem zmrzliny.
Budete potřebovat:
500 ml smetany na šlehání, 50 g moučkového cukru, 4 plátky želatiny, 1 vanilkový lusk, 20 kusů větších jahod, med
Postup:
Želatinu namočte do misky s vodou asi na 15 minut, mezitím si zahřejte oslazenou smetanu a přidejte do ní rozříznutý vanilkový lusk. Z želatiny nechte okapat přebytečnou vodu a přendejte ji do mísy, poté k ní přidejte smetanu a pomocí metličky vymíchejte dohladka. Hotovou panna cottu nalijte do sklenic a nechte asi 20 minut odstát, vychladlou směs poté překryjte potravinovou fólií a uložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
Jahody očistěte, rozmačkejte vidličkou a zakápněte medem podle chuti. Před podáváním panna cotty z nich utvořte další vrstvu. Vše můžete zasypat granolou.
Budete potřebovat:
Na korpus
210 g hladké mouky, 55 g moučkového cukru, 1 vejce, špetku soli, 100 g másla
Na náplň
350 g tvarohu ve vaničce, 1 vejce, 2 lžíce medu, 1 vanilkový cukr
Na horní vrstvu
čerstvé jahody, želatina
Postup:
Ve větší míse si smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce, sůl a vymíchejte těsto, následně jej zabalte do sáčku a nechte odležet v lednici asi po dobu jedné hodiny.
Těsto vyválejte a přeneste na vymazanou a vysypanou formu na koláč. Pomocí prstů vypracujte kraje, poté korpus propíchejte vidličkou.
Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, žloutek, med, vanilkový cukr a promíchejte. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohu. Tvarohovou náplň rovnoměrně nalijte na korpus a pečte asi 40 minut na 170 stupňů.
Jahody si nakrájejte na plátky a ozdobte jimi koláč. Nakonec vše přelijte želatinou.
18.04.2023 | Vaří skvěle, ale hlavně s láskou. Nebojí se výzev, a i díky svému osobitému stylu jsou inspirací pro tisíce sledujících. Tyto kuchařky se rozhodně vyplatí sledovat.
27.09.2023 | Hygienici při letošních kontrolách zdravotní nezávadnosti zmrzlin ve Zlínském kraji zjistili, že 17 z 20 odebraných vzorků bylo nevyhovujících co do počtu bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Nadlimitní množství těchto bakterií svědčí o nedostatečném nebo nesprávném zajištění osobní a provozní hygieny při výrobním procesu zmrzliny, řekla dnes ČTK zástupkyně Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková.
17.01.2023 | Veganská verze laskonek, na tomto receptu se naučíte, jak připravit veganský sníh, který můžete použít i na jiné druhy veganského cukroví.