recepty  

Dalmátské čufty Ladislava Županiče

Dalmátské čufty Ladislava Županiče

26.05.2014 Jaroslav Panenka

Vyzkoušejte cizokrajný pokrm nebo netradiční řízek s česnekem.

Hovězí řízky s česnekem

rizky

Doba přípravy: 30 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 50 dkg hovězího roštěnce, 6 stroužků česneku, 2 vejce, mléko, hladká mouka, strouhanka, 15 dkg tvrdého sýra, olej na smažení, sůl, pepř

Postup: Opláchnuté maso očištěné od blan či loje osušíme a nakrájíme na opravdu tenké plátky, jejichž okraje na několika místech nařízneme. Osolíme, opepříme a potřeme po obou stranách lisovaným česnekem. Plátky pak obalíme v těstíčku z mouky, vajec (bílků i žloutků), mléka, sýra a strouhanky. Smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách. Jako příloha jsou nejvhodnější brambory, doporučit lze také tatarskou omáčku.

Dalmátské čufty

cufty

Doba přípravy: 60 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 500 g mletého masa, 2 žemle, 4 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 cibule, mletá paprika, rajčatový protlak, 2 kolečka citronu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, 1/4 l kysané smetany, 3 rajská jablíčka, sladkokyselá okurka, 2 zelené papriky, 100 g sterilovaného hrášku, tuk na smažení, cukr, mletý pepř, sůl, drcený kmín

Postup: Do směsi mletého masa se žemlí rozmělněnou ve vodě přimícháme mouku, vejce, pepř, kmín, sůl. Po důkladném promísení vytvarujeme kratší šišky a po obou stranách je propečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme a do tuku vhodíme jemně nakrájenou cibuli, po jejím mírném osmahnutí přidáme mouku a opět po mírném osmahnutí přimícháme mletou papriku, protlak. Podlijeme vodou a rozšlehané krátce povaříme. Do omáčky přidáme plátky citronu, nové koření, celý pepř, tymián i bobkový list a po 20 minutách vaření přidáme rozšlehanou kysanou smetanu, podle chuti přisladíme, přisolíme a po krátkém provaření procedíme na hotové masové šišky. Na závěr přidáme rajčata nakrájená na menší kostky a podušená na tuku, plus na nudličky nakrájené okurky, zelené papriky, hrášek.

Kdo je Ladislav Županič?

Rozhodoval se mezi letectvím a herectvím, múzy nakonec zvítězily. Vystudoval brněnskou JAMU. Prošel Divadlem Paravan a v roce 1969 získal angažmá v Hudebním divadle Karlín, které v letech 1993 až 2003 vedl. Za výkon v muzikálu Klec bláznů získal hereckou Cenu Thálie. Natáčí pro televizi (100 dukátů pro Juana, Arabela, Vůně vanilky, Pojišťovna štěstí, Ošklivka Katka, Okresní přebor, Kriminálka Anděl…) i kina (Kam doskáče ranní ptáče, Vesničko má středisková, Princezna ze mlejna I a II, Kameňák I – IV, 10 pravidel jak sbalit holku…). Významná je také jeho práce v dabingu, propůjčuje hlas často např. Clintu Eastwoodovi.


Mohlo by vás zajímat

Kotlety ve šlehačce podle babičky Káji

16.01.2015 | Oblíbený recept moderátora Vojty Bernatského může rozvonět i vaši kuchyni.

Vepřové Vindaloo Pavla Sedláčka

25.10.2015 | Rocker, skladatel a podnikatel v pohostinství Pavel sedláček prozradil recept na vepřové Vindaloo, úžasný pokrm pocházející z indické kuchyně.

Višňové vareniky

21.07.2015 | Jak zpracovat úrodu višní v lahodný sladký pokrm podle herce Otakara Brouska mladšího?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.