Čokoládové zmrzliny: Jak chutná mražená chlouba privátních značek?

Čokoládové zmrzliny: Jak chutná mražená chlouba privátních značek?

20.07.2015 Mgr. Kateřina Kmecová

Každý jí sníme tři litry ročně, tedy asi 20 kusů. Nedosahujeme tím kvalit rekordmanů ze skandinávských zemí, kteří si troufají na 10 litrů, ale i tak je nejpopulárnější letní pochoutkou. Řeč je o zmrzlině, kterou jsme si tentokrát přizvali k redakčnímu testování.

Hlavním trendem, který výrobci zmrzlin pozorují, je přesun zájmu českých zákazníků od levných polárkových dortů ke kvalitnějším výrobkům. Ovšem i levnější polárkáče i cucy na kládě v čokoládě mají stále svou cílovou skupinu, která na ně nedá dopustit. Náš výběr jsme zúžili na čokoládovou příchuť a sáhli po zmrzlinách, které supermarkety nabízejí pod svou privátní značkou. Tři vzorky byly ve vaničce a třikrát jsme sáhli právě po české zmrzlinové klasice – polárkovém dortu. Rozhodli jsme se tentokrát vyhlásit pořadí v obou kategoriích zvlášť, vzhledem k tomu, o jak rozdílné výrobky se jedná. U vzorků, kde byla k čokoládové přidána ještě jiná příchuť, ochutnávali jsme pouze čokoládovou část. Ale o tom až později…

Vzpomínkové polárkáče

Pokud se rádi vracíte ve vzpomínkách do dětství, polárkáče jsou ideální volbou, svou tradiční podobu si drží dodnes – na zmrzlinovém „korpusu“ jsou nastříkány tři ozdobné pruhy. Všichni výrobci pak zvolili osobitý bonus: jeden ve formě čokoládových kousků, které vzhledem k nevýrazné chuti samotné zmrzliny příjemně povzbudí. Druzí dva pak vsadili na pruhy čokoládové polevy, které je ale tak zoufale málo, že její funkce je jen a pouze dekorativní. Hlavní překvapení vzešlo právě z této kategorie. Stal se jím dort Penny, který nabídl přesně to, co bychom od zmrzliny čekali – příjemnou smetanovou konzistenci a plnou čokoládovou chuť. To vše za velmi lidových 10 Kč. Druhé dva vzorky byly nejen dražší, ale také chuťově o poznání slabší, postrádali jsme u nich především větší průbojnost čokolády.

Smetanový podraz

Vzhledem k pověsti polárkáčů bychom čekali, že krémy ve vaničce je budou cenově výrazně převyšovat. Ovšem pokud si přepočítáme cenu u všech výrobků na 1 l, jsou vzorky Kaufland a Tesco jen o 10, respektive 11 korun, dražší než vzorek Albert a zmrzlina Ballino nás vyjde dokonce o 16 Kč levněji. A chuťový zážitek, zejména u vítěze kategorie, to je zcela jiná písnička. Poctivá zmrzlina, vylepšená o kousky čokolády, za kterou by se nemuseli stydět ani výrobci prodávající své produkty za dvojnásobnou cenu.

Ovšem aby vše nebylo jen čokoládově sladké… Asi není sporu o tom, že pokud si kupujeme čokoládovou zmrzlinu, je to proto, že je naše oblíbená a nemáme zájem ji kombinovat s jinými příchutěmi. Ovšem dva výrobci vám s čokoládovou naservírují i zmrzlinu smetanovou, ať se vám to líbí, nebo ne. A ještě vám je pěkně promíchají, takže se smetanové budete se svou lžičkou vyhýbat jen velmi obtížně...

V případě vzorku Ballino bychom ještě přimhouřili oči, neboť na obale je uvedeno „chocolate and cream“, ačkoli krabička svou hnědou barvou a výraznými kousky čokolády jednoznačně čokoládové balení připomíná. A ani z popisu na zadní straně „kakaová zmrzlina s rostlinným tukem, smetanou a mléčnou čokoládou“ o moc blíže k pravdě nebudete. Ovšem pokud jde o vzorek Tesco, jde prostě o jedno velké čokoládové zklamání. Ne snad ze samotné chuti zmrzliny, ale z faktu, že nás i zde čeká zmrzlina vypadající jako trochu vybledlá zebra. Pokud si kupuji „chocolate“ zmrzlinu, mám celkem jasná očekávání, co najdu uvnitř. A pruhovaná zmrzlina to rozhodně není.

Privátní překvapení

A výsledek? Možná pro někoho překvapivě, ale i na privátních značkách si můžete pochutnat. S čistým svědomím můžeme říct, že námi zakoupené vzorky nejsou o nic horší než zmrzliny ve srovnatelných cenových kategoriích prodávané pod značkami jednotlivých výrobců. A na vítězích obou kategorií si prostě a jednoduše pochutnáte.

Vítězem redakčního testování se stal Zmrzlinový dort Penny:

vitezna_zmrzlina 23121314

 


Mohlo by vás zajímat

NEJVĚTŠÍ TESTOVÁNÍ KLOBÁS V HISTORII: NAJDETE I SVOU OBLÍBENOU!

22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.