CHUDÁCI DĚTI: VÍCE NEŽ 60 PROCENT ŠKOLNÍCH JÍDELEN VÝRAZNĚ PŘESOLUJE

CHUDÁCI DĚTI: VÍCE NEŽ 60 PROCENT ŠKOLNÍCH JÍDELEN VÝRAZNĚ PŘESOLUJE

14.09.2023 Jana Čiháková

Ve více než 60 procentech školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR / Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal, že jen 11 procent z nich dodržuje standardy doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Svrčinová uvedla, že se dále bude věnovat vzdělávání pracovníků ve školním stravování a kontroly by se měly i v budoucnu vrátit do škol, kde se sůl nadužívala.

Češi jsou podle ní stále zvyklí solit více, než je nutné. Řada lidí například jídlo solí i předtím, než ho vůbec ochutná, poznamenala. Upozornila na to, že když se děti naučí jíst velmi slaná jídla v nízkém věku, budou v tom pokračovat i v dospělosti. "Ve většině školních kuchyní se sůl vůbec neváží, solí se podle chuti, takže dávka soli v mnoha případech závisí na tom, na co jsou kuchařky zvyklé," doplnila Svrčinová.

BYLINKY JAKO ŘEŠENÍ

Jako problematické označila také to, že školní kuchyně neumí nahrazovat při dochucování sůl například kořením nebo bylinkami. Poznamenala, že v jednom roce nelze obejít všechny školní jídelny, protože v ČR je téměř 9000 školních kuchyní a podobných zařízení.
 
Svrčinová také uvedla, že hygienici se při kontrolách setkali s tím, že většina školních jídelen vaří z ekonomických důvodů i pro externí strávníky. Přes víkendy také školní kuchyně využívají cateringové firmy, doplnila.

ŠKOLA JE ZÁKLAD - PRO VŠECHNY

O potřebě rozvoje vzdělávání v oblasti stravování mluvila na konferenci řada řečníků. Místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (ANO) hovořila mimo jiné o tom, že v povědomí o správném stravování jsou velké mezery. Adámková je také přednostkou pracoviště preventivní kardiologie v pražském IKEM a upozornila na to, že strava je součástí léčby i závažných nemocí a často se vliv stravování bagatelizuje. Podotkla, že by se mělo hovořit více než o tom, zda je strava zdravá nebo nezdravá o stravě vhodné nebo nevhodné pro konkrétní lidi. "Stravování musí být součástí léčby," řekla.
 
Vhodná strava podle ní může výrazně změnit množství léků, které lékaři pacientům podávají, a pokud má být stravování součást léčby, nelze se vyhnout inovacím a kontrole. Není možní, aby nemocní lidé měli ve dvou nemocnicích jinou stravu, když mají jasně označenou dietu, uvedla.
 
Poukázala také na to, že dieta se prolíná celou historií medicíny, kdy lidé neměli přístup k lékům jako v současnosti. Upozornila také na to, že lidé by se neměli řídit například označením dia na různých produktech, protože i u nich je potřeba počítat příjem cukru v případě, že si ho lidé musí ze zdravotních důvodů hlídat.
 
Svrčinová na konferenci zdůraznila potřebu vzdělávání, aby lidé měli správné informace o tom, jak se stravovat. "Pracujeme hodně se školami a předškolními zařízeními," uvedla. Mezeru vidí ve stravování těhotných nebo kojících žen a dětí do dvou let věku. "Maminky bohužel získávají informace ze serverů typu mimibazar a podobně. Tam začínáme spolupracovat s praktickými lékaři. Máme připravený program, který by měl být zaveden do všech ordinací lékařů, kteří o to projeví zájem," doplnila.

Mohlo by vás zajímat

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 | Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.