Brynzové halušky – starověké, ale stále žádané

Brynzové halušky – starověké, ale stále žádané

05.12.2009 Radek Jaroš

Všichni tento báječný pokrm považují za původní slovenské národní jídlo. Anebo alespoň za jeden z tamních nejoblíbenějších pokrmů. Paradoxem však je, že se tam halušky připravují teprve pár set let. A vznikly úplně někde jinde, a to ve starověké Dácii.

Věřte nebo ne, ale brynzové halušky se dostaly na Slovensko až někdy mezi 14. – 17. stoletím v rámci uzemní migrace Valachů, kteří se z rodného Rumunska vydávali za osídlením nejen na Slovensko, ale i do Polska a Maďarska, na Ukrajinu a ostatně i k nám na Moravu. Však taky ve všech těchto zemích halušky jako oblíbený pokrm existují, byť jsou v Polsku nazývány kluseczki, v Maďarsku galuska (anebo nokedli) a v Rumunsku galusti. Samotný slovní pojem pochází z dnes již zapomenutého jazyka starověkých Dáků – původních obyvatel Rumunska. Ostatně z jazyka Dáků pochází i prapůvodní název brynza (branza), a ač se tomu nechce věřit, tak i výrazy „bača“ a „vatra“, které máme jednoznačně spojené se slovenskými salašemi. Nelze  to samozřejmě nijak písemně dokázat,ale na základě těchto lingvistických insignií lze hypoteticky předpokládat, že se halušky vařily již na dvoře posledního dáckého krále Decebala…

DŘÍVE MOUKA, DNES BRAMBORY

Nicméně ve starověké Dácii se určitě halušky respektive galusti nevařily v přesné dnešní podobě, kdy jsou nedílnou součástí halušek brambory.  Ty se totiž dostaly do evropy až po objevení Ameriky Krištofem Kolumbem. Základem starověkých halušektedy nejspíš bývala jen mouka,  případně s vylepšením přidáním vajec. Ostatně, i v této podobě se dnes v některých slovenských oblastech halušky připravují. Regionálních variant receptu na brynzové halušky existují celkově jen na Slovensku desítky…, o variantách maďarských či polských ani nemluvě.

STŘAPÁČKY A NOČKY

Kromě ovčí brynzy existuje mnoho receptů, jak halušky na závěr dochutit. Známe halušky s (kyselým) zelím, sýrem, někdo dělá i halušky s mákem a dokonce i halušky s povidly. Ovšem za ty pravé slovenské halušky by se měly považovat jen ty s brynzou. Pokud jsou podávány se zelím jsou to spíše střapačky, podávají-li se s houbami, koprem, kousky uzeného dostávají se do kategorie nočků… Ale přesnou terminologii raději nechme sousedům Slovákům.

BRYNZOVÉ HALUŠKY STÁLE CHUTNAJÍ

Bez ohledu, že jde o pokrm tak starý a tak jednoduchý, jeho popularita v dnešní době stále roste. Dnes po celém Slovensku vznikají (novodobé) salaše, které nabízejí jako jednu ze specialit právě brynzové halušky. Z dob společného státu přetrvává jejich popularita i v Česku, kde jsou na jídelním lístku řady restaurací. Neváhejte a račte ochutnat. Ideálně, pokud vám je připraví rodilý Slovák.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.