ACAI BERRY A ZÁZRAKY NA POČKÁNÍ - NE, NEČEKEJTE JE

ACAI BERRY A ZÁZRAKY NA POČKÁNÍ - NE, NEČEKEJTE JE

19.02.2024 KATEŘINA KMECOVÁ

Málokterá snídaně zaplavila v posledních letech sociální sítě stejně jako acai bowl. Načančaná a na fotku nepochybně líbivá miska plná fialové kaše, doplněná o barevné druhy ovoce, ořechy a semínka. Jejím základem je acai berry, plodina, která se pyšní přívlastkem superpotraviny a vyvolává dojem, že se bez její konzumace tělo v žádném případě neobejde. Jenže co když je to trochu jinak?

Acai je především hitem zastánců zdravé výživy, které si vlivem pozitivní komunikace výhod a benefitů vysloužilo pověst toho nejzdravějšího ovoce na světě. Podle některých prezentací to vypadá, jako by šlo o univerzální kouzlo, které vyléčí veškeré neduhy a zaručí štíhlou postavu. Popisovat jej jako zázrak je však příliš optimistické…

Jednak je problematická samotná definice superpotraviny, jelikož jde o pojem, který vznikl jako výsledek tvůrčí lidové slovesnosti a legislativa jej nezná, takže se jí při troše snahy a štěstí může ze dne na den prakticky stát jakákoli potravina, a pak svými pozitivními přínosy spoustu ostatních druhů ovoce a zeleniny, které nemají výhodu exotického názvu nebo zajímavého tvaru, jako jsou borůvky, šípek, kvašené zelí anebo červená řepa, do kapsy nestrčí. Vzhledem k tomu, že jde o výpěstek často ze třetích zemí, je zde i značné riziko kontaminace pesticidy a těžkými kovy, jelikož se na země mimo EU nevztahuje regulace množství, které je k pěstování možné použít. Navíc, nebylo by to poprvé, kdyby se nějaká superpotravina ukázala jako zdraví nebezpečná. Vzpomeňme protěžované plody Kustovnice čínské, před kterými Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce opakovaně varovali a kde se při laboratorní analýze prokázala přítomnost pesticidu carbofuran v EU zakázaného od roku 2008 a navíc v mnohonásobně překročeném limitu.

VŠELÉK DOMORODCŮ

To však neznamená, že by bobule acai neobsahovaly žádné přínosné látky. Ačkoli jsou u nás známé jen pár let, domorodci v Amazonii je využívají odnepaměti a vědí patrně i proč. Bobule konzumují samotné nebo si z nich lisují výživnou šťávu. Používají je také jako lék při střevních a zánětlivých onemocněních a dokonce i jako přírodní afrodiziakum.

Účinky, díky kterým na ně obyvatelé jejich původní domoviny nedají dopustit, jsou však ve fázi zkoumání a vědečtí pracovníci se jasně shodují na tom, že určit pozitivní přínosy rozhodně není možné bez dalšího zkoumání. Zatím bylo prokázáno, že hlavní devízou acai berry je velmi vysoký obsah antioxidantů, patří tak na přední příčky mezi všemi známými potravinami. Podporují správnou funkci imunitního systému a chrání organismus před volnými radikály. Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů je považována za prevenci rakovinných onemocnění. V případě acai je zásadní zejména obsah antokyanů. Jedna ze studií tvrdí, že jejich pravidelná konzumace snižuje riziko infarktu u mladších žen a žen ve středním věku o 32 %. Acai má také údajně schopnost snižovat riziko výskytu Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, případně zmírňovat jejich projevy. 

SRDCE JAKO ZVON

Plody acai prokazatelně zpomalují stárnutí pleti a tvorbu vrásek. Pomáhají také udržet optimální hladinu cholesterolu v krvi a pozitivně působí na činnost srdce. Jsou často využívány také při snaze o redukci váhy. Plody jsou z velké části tvořeny vlákninou, která dodává tělu pocit sytosti. Obsahují navíc jen minimální množství tuku a sacharidů.

Důležitá je také přítomnost devatenácti různých aminokyselin. Zanedbatelný není ani obsah vitamínu C, vitamíny E, A a B a také minerální látky (zejména vápník, hořčík, draslík, železo). Proběhly také studie zkoumající využitelnost při sportovní aktivitě. Výzkumníci však zjistili, že obsažené látky nezlepšují zásadním způsobem sportovní výkonnost, ale jsou prospěšné při regeneraci.

BORŮVKY NA PALMĚ

Nezralé plody jsou zelené, po dozrání mají tmavě modrou až fialovou barvu. Vzhledově připomínají naše borůvky. Acai berry však na rozdíl od nich rostou v trsech na vrcholcích palem Euterpe oleracea, dorůstajících do výšky až 25 metrů. Bobule také dozrávají velmi pozvolna, palma navíc začíná poprvé plodit až po několika letech. Sklizeň však probíhá dvakrát do roka, v jednom trsu se nachází kolem tisíce kuliček. Každá palma tak vyprodukuje asi dvacet kilogramů ovoce ročně. To se přirozeně promítá i do jejich vyšší pořizovací ceny.

Pěstování vyžaduje specifické podmínky tropických teplot a vysoké vlhkosti. Díky celosvětové poptávce se pěstování rozšířilo a na mnoha místech se dnes pěstuje pro komerční účely. Sběrači je sklízejí buď přímo z palem, nebo ihned po opadání na zem. Z bobulí se dá zužitkovat jen malá část. Kolem 90 % tvoří pecka, a využití má jen zbylý kus. Acai podléhají rychle zkáze, proto se do našich zeměpisných šířek zpravidla čerstvé nedostanou. Běžně k dostání jsou však plody sušené nebo namleté ve formě prášku. Díky lyofilizaci zůstane zachováno maximum obsažených látek.

JEN S RUKOU LÉKAŘE?

U citlivějších jedinců může konzumace acai vyvolat alergickou reakci. Lidé alergičtí na bobule a na palmové plody by měli být při konzumaci obezřetní. Pozor by měli dávat také diabetici a osoby užívající léky proti bolesti nebo pacienti při chemoterapii. Případné nežádoucí účinky na těhotné a kojící ženy nebyly dosud potvrzeny, ale ani vyvráceny. Vše je tak vhodné zkonzultovat s lékařem. Acai by mělo být vždy konzumováno jen v doporučených dávkách, zvláště kardiaci jsou vystaveni nebezpečí, že by mohlo dojít ke kritickému snížení jejich krevního tlaku.

SNÍDANĚ PLNÁ BAREV

Sušené plody se hodí do kaší, směsí müsli nebo jogurtů. Případně je můžete přidat do směsi s ořechy a jinými sušenými plody. Prášek dochutí koktejly a smoothies, jogurty. Pyré z acai lze pojídat samotné nebo ho smíchat s dalšími přísadami. Prášek se nejčastěji rozmíchá ve vodě, případně přidá do jogurtu nebo smoothie. Stal se také základem nové trendy snídaně. Acai bowl je velmi fotogenické jídlo, jež se na sociálních sítích vyjímá. Mléko nebo jogurt promíchejte s acai práškem. V misce směs nazdobte ovocem (banány, borůvkami, malinami, jahodami), semínky, vločkami či granolou. A samozřejmě vyfoťte!


Mohlo by vás zajímat

ZA JABLKA SI PŘIPLATÍME (A NEJEN TA): PŘEHLED CEN PODLE DAT ČSÚ

22.07.2024 | Stejně jako v červnu, tak i v červenci potraviny, které sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně hlavně zdražily. Oproti tomu, jak ceny rostly v červnu, je však současné navýšení mírnější - nejvíce je patrné v případě kilogramu konzumních jablek, který meziměsíčně stojí o 6,26 procenta více, tedy 41,44 koruny. ČSÚ o tom informoval na svém webu.

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

BOHEMIA SEKT SE BÝSKL: ZE SOUTĚŽE JEDE ŠEST MEDAILÍ

23.07.2024 | Výrobce šumivých vín Bohemia Sekt získal pět zlatých a jednu stříbrnou medaili na mezinárodní vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se letos konala v Itálii. Do soutěže poslal sedm vzorků, předčil tak i řadu vín z Francie či vinařských zemí z amerického kontinentu. V tiskové zprávě to řekl enolog a hlavní sklepmistr Josef Švéda.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.