5 KLASIK A JEJICH 5 ALTERNATIV, ANEB - MÁTE NA VÝBĚR!

5 KLASIK A JEJICH 5 ALTERNATIV, ANEB - MÁTE NA VÝBĚR!

27.09.2022 Jana Čiháková

Nutriční peklo, anebo jízda na lehčí vlně? Máte na výběr. Sečetli jsme a podtrhli kalorickou náročnost oblíbených pokrmů a přidali k tomu i alternativy, které nejenže obsahují více živin, ale stačí na jejich zpracování i méně času a energie…

HRANOLKY, ANEBO MRKVOVÉ ČTYŘHRÁNKY

Kdo by nemiloval hranolky! Problém je, že i když se je budete snažit připravit v troubě, a ne přímo ve fritéze, jejich nutriční hodnotu moc nezachráníte. I jejich malá porce (tj. 100 gramů) má 270 kalorií, 35 gramů sacharidů a 12 gramů tuků. Už jste ale zkoušeli podávat hranolky z mrkve? Počtem kalorií se dostanete k číslu 60, tuků přijmete jen 2,5 gramů a pouze 7 gramů sacharidů.

Budete potřebovat:

Na hranolky: 4 velké mrkve, 4 lžíce oleje, snítky tymiánu, 1 stroužek česneku, hrubou sůl na posypání, pepř, olivový olej

Na dip: 150 g zakysané smetany, sůl, pepř, lžička hořčice

Postup:

Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na hranoly. Zeleninu poté povařte v osolené vodě asi dvě minuty, aby trochu změkla. Mezitím si utřete česnek, smíchejte jej s olejem, solí, pepřem a tymiánem a rozpalte si troubu na 180 stupňů. Hranolky rozprostřete na plech na pečící papír a každou potřete směsí. Pečte je asi půl hodinky do zlatova a křupava.

Namísto majonézy použijte dip, který připravíte z ochucené zakysané smetany. Můžete místo ní použít i bílý jogurt. Pokud máte rádi tatarskou omáčku, můžete si připravit její lehčí verzi tak, že zakysanou smetanu ochutíte solí a přikrájíte cibulku a okurky.

BRAMBOROVÁ KAŠE, ANEBO KVĚTÁKOVO-CELEROVÉ PYRÉ

Pokud uděláte jako přílohu skutečně poctivou bramborovou kaši, přijmete asi 170 kalorií a 25 gramů sacharidů. Zvolíte-li ale pyré z květáku a celeru, množství sacharidů na jednu porci bude jen pětinové, počet kalorií lehce překročí 80. Není to dobrý důvod pro změnu – alespoň občas?

Budete potřebovat:

1 malý květák, 1 celer, 2 lžíce másla, 2 dcl mléka, sůl

Postup:

Květák oberte na růžičky, celer očistěte a nakrájejte na kostky. Obojí dejte vařit v osolené vodě do měkka. Poté zeleninu slijte, rozšťouchejte, přidejte máslo a začněte mixovat. Nakonec přilévejte teplé mléko. Pyré můžete ještě propasírovat.

BRAMBORÁKY, ANEBO CUKETOVÉ PLACKY

Kdo neudělá alespoň párkrát za léto bramboráky, jako by nebyl. Nabízí se ale i stejně chutná, a přitom o mnoho příhodnější varianta z cuket, navíc je jejich čas! V každém bramboráku je po 500 kalorií a 55 gramech sacharidů a 30 gramech tuku a kdo zůstane u jednoho? Oproti tomu v cukeťáku je 120 kalorií, 2,5 gramů tuků a 20 gramů sacharidů.

Budete potřebovat:

2 stroužky česneku, 2 vejce, 500 g cukety, 4 lžíce parmazánu, 4 lžíce mouky, olej

Postup:

Cuketu oloupejte a nastrouhejte, osolte a nechte „vyplakat“, poté z ní pořádně vymačkejte veškerou vodu! Přidejte vejce, sýr, česnek a mouku a vytvořte směs. Mezitím si předehřejte troubu. Plech vyložte pečícím papírem, ten lehce potřete olejem. V dlaních tvarujte placičky a pokládejte jednu vedle druhé. Pečte je na 200 stupňů asi 15 minut do zlatova. 

KUŘECÍ STRIPSY, ANEBO KOUSKY V SEZAMU

Křupavé kuřecí stripsy rychle dobyly naše chuťové pohárky a staly se příjemnou variantou k tradičnímu řízku. Ovšem za cenu, že jste ochotni přijmout i obrovskou kalorickou nálož. Jeden malý strips totiž znamená 100 kalorií, přičemž jich sníte minimálně pět. Maso lze ale také obalit v sezamu a upéct troubě. Díky tomu, že semena v sobě mají dostatek oleje, nemusíte používat další tuk a stripsy nebudou ani suché.

Budete potřebovat:

500 g kuřecích prsou, sůl, pepř, sezamová semínka, 4 lžíce bílého jogurtu do 3,5 % tuku

Postup:

Kuřecí maso nakrájejte na proužky asi 1 cm silné, osolte je, opepřete, naložte do jogurtu a promíchejte, aby se každý kousek obalil. Nechte odležet ideálně přes noc, maso krásně zkřehne. Každý kuřecí kousek obalte v sezamu a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.

OLEJOVÁ BÁBOVKA, ANEBO FITNESS BÁBOVKA S KEFÍREM

I mlsat můžete lehce. Kromě omezování velikostí porce se zaměřte i na vhodnější ingredience – stačí mouku nahradit třeba zeleninou. Malý kousek olejové bábovky znamená 220 kalorií, 25 gramů sacharidů a 12 gramů tuků, fit bábovka chutná stejně skvěle, je krásně vláčná, a to vše za předpokladu, že přijmete asi 90 kalorií, 10 gramů sacharidů a 4 gramy tuků.

Budete potřebovat:

300 g najemno nastrouhané mrkve, 300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g kefíru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 220 g třtinového cukru, 100 g mletých ořechů, 4 lžíce olivového oleje, lžičku mleté skořice, lžičku mletého zázvoru

Postup:

Nejprve oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh, žloutky utřete s cukrem, přidejte olej, kefír a mrkev. Poté přisypte mouku s práškem do pečiva a ořechy. Nakonec vmíchejte ušlehané bílky. Bábovku pečte ve vysypané formě na 150 stupňů asi 90 minut.

 


Mohlo by vás zajímat

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 | Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.