Zaujalo nás

Kontroly farmářských trhů

17.10.2011 | I na farmářských trzích vykonávají dozor orgány Státní veterinární správy ČR. Podmínkou je, že musí jít o schválené a registrované tržiště nebo tržnice. Takovýchto prodejních míst je v současné době v celé republice 195, z nichž se na 142 místech konaly tzv. farmářské trhy.

Seznamte se s kaki

17.10.2011 | Exotické ovoce kaki je malým oranžovým zázrakem - nabije vás energií, posílí vaše kosti, imunitní systém i metabolismus, sníží množství choleserolu v krvi, pomůže při stresu, únavě a nervozitě a zmírní i svalové potíže.

Nová prodejna ČESKÝ GRUNT v Táboře

12.10.2011 | Rozvoj sítě farmářských prodejen ČESKÝ GRUNT pokračuje a nová prodejna v Táboře přivítala své zákazníky v úterý 11.10.

Jak správně uskladnit vitaminy?

06.10.2011 | Jelikož se vitaminy v těle neukládají do zásoby, je nutný jejich pravidelný příjem. Tělu je můžeme dodávat buď v podobě tablet či v čerstvém stavu v potravě. Jejich potřeba je závislá na věku, zdravotním stavu, fyzické kondici, intenzitě metabolických procesů a mnoha dalších faktorech.

Jak je to s „recyklací“ krabicového mléka?

27.09.2011 | Asi před půl rokem se Státní veterinární správa vyjadřovala k dotazu, jak je to s „recyklací“ krabicového mléka. Zda jakási na dně skrytá čísla neznamenají, kolikrát bylo neprodané mléko znovu „převařeno“ a znovu nabídnuto zákazníkům. Odpověď: každá potravina živočišného původu, tedy i mléko, musí při uvedení do oběhu splnit podmínky zdravotní nezávadnosti, o čemž je zákazník informován – identifikace výrobce, původ, data spotřeby.

100 let od zahájení výroby tavených sýrů

22.09.2011 | V letošním roce si mlékaři po celém světě připominají stoleté výročí od uskutečnění první výroby tavených sýrů. V roce 1911 se to poprvé podařilo švýcarské společnosti Gerber, která tak vyrobila tavený sýr roztavením tvrdých švýcarských sýrů. Důvodem pro jeho vývoj byla potřeba prodloužit trvanlivost sýrů především při jejich stále se rozšiřujícím exportu do zámoří a tropických krajin.

Falešné sušené mléko nebylo z Olmy

20.09.2011 | Veterinární dozorové orgány v Maďarsku zjistily v zásilce sušeného mléka rostlinný tuk. Údajně šlo o mléko z ČR. Zásilka byla označena tak, jako kdyby pocházela z firmy Olma.

Nechte se inspirovat

08.09.2011 | I když rádi vaříte, někdy se může stát, že vám dojde při vaření fantazie. Je proto dobré se čas od času nechat inspirovat něčím novým - a nemusí to být nutně exotické, často nedostupné, ingredience.

Vůně vína

30.08.2011 | V rámci tradičního Pálavského vinobraní v Mikulově proběhne 10. a 11. září 2011 za podpory Vinařského fondu a města Mikulov třetí ročník unikátní akce zacílené na široké spektrum návštěvníků vinobraní – Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně, Mikulov 2011.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.