Zaujalo nás

Obchodníci se stále potýkají s nižšími dodávkami vajec

07.03.2012 | Obchodníci se stále potýkají s nedostatkem vajec na tuzemském trhu a některým z nich dodavatelé posílají pouze zlomek obvyklého množství vajec. V Česku i celé Evropské unii totiž po Novém roce začal být kvůli poklesu produkce drůbežáren výrazný nedostatek vajec, což mělo za následek prudký růst jejich ceny, která je nyní ve srovnání se začátkem roku až dvojnásobná.

Česká drůbež je v pořádku

07.03.2012 | Kvůli uveřejněným zjištěním časopisu dTest prověřili inspektoři krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj produkci drůbežího masa u výrobce Vodňanská drůbež, a.s., závod Mírovice a soustředili se právě na salmonely (Salmonella enteritidis).

Velký sýrový podvod: Jak poznáte ten pravý sýr?

06.03.2012 | Jsou balené jako sýry, vypadají jako sýry, ale nejsou to sýry! Jde o tzv. analogy neboli sýrové náhražky. V nich je mléčný tuk nahrazen rostlinnou složkou. Proč? Samozřejmě kvůli tomu, že je analog výrazně levnější. Jak »sýr nesýr« poznáte? Musíte být opět ve střehu! Výrobek mívá totiž stejnou krabičku jako ten pravý, neobsahuje však slovo »sýr«, ale třeba jen: tavený plátkový. V horším případě takový analog poznáte až na jazyku. Chutná jako mazlavé bláto!

Aféra s průmyslovou solí

06.03.2012 | ministr zemědělství Petr Bendl požádal polského rezortního kolegu o poskytnutí informací a součinnost tamních orgánů. České inspekční orgány průběžně kontrolují vybrané typy polských potravin. Důvodem těchto kroků je aféra s průmyslovou solí v Polsku. Tamní prokuratura vyšetřuje několik osob za to, že nakupovali průmyslovou sůl, přebalovali ji a poté prodávali jako jedlou kuchyňskou sůl. Polsko dosud neposkytlo Českou republikou požadované informace o rizikových subjektech.

Strojně oddělené maso obsahuje zhruba pětina masných výrobků

05.03.2012 | Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. ČTK to řekl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků se separátem v posledních letech klesá.

Potravinářská komora je znepokojena „solnou aférou“ v Polsku

05.03.2012 | Informace o dlouholetém používání posypové soli při výrobě polských potravin, které proběhly v médiích, vyvolávají oprávněné a zásadní pochyby o bezpečnosti polských potravin. Situace je o to závažnější, že o využívání posypové soli v potravinářském průmyslu v Polsku informovala média již v průběhu minulého týdne. Dosud neexistuje oficiální vyjádření polské strany, ani seznam výrobců, kteří posypovou sůl ve výrobě využívali.

Státní veterinární správa prověřuje i složení výrobků

02.03.2012 | Jedním ze základních úkolů státního veterinárního dozoru je kromě dozoru nad zdravotní nezávadností produkce potravin živočišného původu i prověřování deklarovaného složení výrobků.

SZPI chce přenést zodpovědnost za potraviny na prodejce

01.03.2012 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) chce pokračovat ve zvýšených kontrolách kvality potravin z počátku roku. Zároveň spolupracuje s ministerstvem zemědělství na novele zákona o potravinách, podle které by měla zodpovědnost za vadné výrobky ležet na dovozcích a těch, kteří takové potraviny uvádějí do oběhu. Na tiskové konferenci v Brně to řekl ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Českou biopotravinou roku 2011 je ovčí sýr Arnika

29.02.2012 | Vítězem jubilejního desátého ročníku soutěže a tedy Českou biopotravinou roku 2011 byl vyhlášen ovčí biosýr Arnika z Horského statku Abertamy. Odborná porota vítěze vybrala mezi dalšími 57 nominovanými biopotravinami.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.