22.05.2023 | Světem potravin v posledních týdnech proletělo další varování, které postavilo čaje do ne zcela přívětivé role. Podle výsledků šetření inspekce se totiž ukázalo, že někteří producenti několikanásobně překračují limity povolených látek. Mezi rizikové sloučeniny, které se v čajích objevují, pak patří zejména rezidua pesticidů a některé alkaloidy. V obou případech jde o látky, které mohou mít nebezpečné až fatální účinky. Jsou ale na místě oprávněné obavy čaje konzumovat?
22.03.2023 | Vysoká hladina kofeinu v krvi může snižovat množství tělesného tuku a riziko cukrovky 2. typu. Naznačuje to výzkum, o němž informoval list The Guardian. Tato zjištění by mohla vést k tomu, že by se kofeinové nápoje bez kalorií mohly používat ke snížení obezity a diabetu 2. typu.
02.03.2023 | Podestýlka, halový chov, bio či farmářské. Vyznat se v druzích vajec není jednoduché. Kromě původu byste však měli dobře vědět také to, jak vejce správně skladovat. V době, kdy jejich ceny rostou do závratných výšek, tak můžete ušetřit nemalou částku z nákupního rozpočtu. A to se vzhledem k blížícím se Velikonocům bude rozhodně hodit.
01.02.2023 | Únor je nejkratším měsícem v roce, a právě proto si řada lidí plánuje svá předsevzetí na druhý měsíc. Pro mnoho Čechů je již řadu let spojen s akcí „Suchej únor“. Únor se pro ně stal synonymem pevné vůle a testem, jak moc jim bude alkohol chybět. Jak jsou Češi na tom s konzumací alkoholu a jak do těchto zvyklostí zasáhla složitá situace posledních let?
31.01.2023 | Skutečnost, že je dostatečný příjem vitamínu D nezbytný pro všechny věkové skupiny obyvatelstva, neboť představuje prevenci celé řady nemocí, je v obecné rovině známá. Nové poznatky pak příznivý vliv vitamínu D ještě dále rozšiřují.
23.01.2023 | Spirulina je v dnešní době vyzdvihována, zvlášť samozvanými odborníky na zdravý životní styl. Pro její zařazení do běžného stravovacího plánu mluví spoustu pozitivních vlastností, které jsou dokonce ověřeny výzkumy. Jsou tu však i „ale“, o kterých už běžného spotřebitele nikdo příliš neinformuje. Silice, která si vysloužila nálepku „superpotraviny“ a patrně i za podivuhodných okolností, však nemusí být vhodná pro každého, může dokonce i ublížit.
29.11.2022 | Až 71 % mužů a 57 % žen v Česku bojuje s nadváhou. Na vině jsou nejen špatné stravovací návyky, ale i nedostatek pohybu a spánku. Situaci zhoršila pandemie koronaviru, aktuální zdražování však může tento problém ještě více prohloubit. Mnoho lidí si nemůže dovolit kvalitní potraviny a při nákupu sahají po levnějších položkách. V takových případech je však více než jindy důležité pečlivé čtení samotného složení potravin.
04.08.2022 | Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy, která je nedílnou součástí zdravého životního stylu.
22.06.2022 | V levandulovém údolí se, jak už název napovídá, zaměřují na produkci všemožných výrobků z levandule, kterou pěstují v Chodouni, vesničce situované mezi CHKO Křivoklátsko a Českým krasem.
04.05.2022 | Pracovní den bez kávy si nedokáže představit 44 procent Čechů. Čtvrtina lidí kávu v práci pije pravidelně a 15 procent uvedlo, že ji pije občas. Devět procent respondentů uvedlo, že kávu nepije vůbec ani doma. Šest procent respondentů pak kávu pije, ale ne v práci.