Články se štítkem: ryby

RYBY PLNÉ TOXINŮ? JAK DOPLNIT OMEGA 3 AJ. BEZ RIZIKA?

03.08.2022 | Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť, to nechcete přehánět, ale jinak se najezte.

TUŇÁCI NÁM ZAČALI TLOUSTNOUT: MŮŽE ZA TO KLIMA?

13.07.2022 | Tuňáci pruhovaní, nepostradatelní v japonské kuchyni, tloustnou. Všimli si toho rybáři v jihojaponské prefektuře Kóči. I když těžší tuňák znamená víc peněz, místní lidé i odborníci si myslí, že přibývání na váze v případě těchto ryb souvisí s klimatickou změnou, napsala agentura Reuters.

4 MÝTY O RYBÁCH, U KTERÝCH ZAPŘEMÝŠLÍTE

27.12.2021 | Ryby jsou drahé, určené jen pro milovníky dietní stravy a ty zmrazené jsou vždy nekvalitní. Možná jsou právě mýty spojené s rybami důvodem, proč v konzumaci ryb končíme na samém chvostu evropského žebříčku. Je tak načase alespoň některé z mýtů a polopravd, které o rybách kolují, potvrdit, či vyvrátit.

Proč potřebujete sledovat FAO? Koupě rybky bez rizika

03.11.2021 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

Ryby a mořské plody už neplavou jen ve vodě, ale také v moři polopravd a mýtů - znáte je?

18.08.2021 | České spotřebitele to přirozeně odrazuje, neb se oprávněně obávají, že se z sea food otráví. Ovšem pravda je zase trošku jinde.

Test rybích prstů: Kolik rybího masa doopravdy obsahují?

12.04.2021 | Žádný ze spotřebitelů patrně nečeká, že konzumace rybích prstů je nejvhodnější cestou, jak vyrovnat absenci rybího masa v jídelníčku. Obalované rybí výrobky by měly platit spíš za „nouzovku“, která je rychle hotová a svou chutí uspokojivá – tedy když dobře vyberete. Dobrou zprávou je, že vybrat se dá. Některé výrobce musíme opravdu pochválit. Hned tři výrobky se totiž pohupovaly i pod hranicí výsledné dvojky.

Češi mají málo jódu, deficit je v některých oblastech i 12procentní

07.04.2021 | České republice hrozí vyřazení ze seznamu zemí z vyřešeným jódovým deficitem, na kterém je od roku 2004. Výsledky monitoringu saturace jódem u novorozenců jsou alarmující. Toto a další překvapivá zjištění zazněla na letošní konferenci JÓD 21.

Zdravá japonská kuchyně? Ne ve všem. Tohle je dost vytýkáno

17.02.2021 | Japonsko, to není jen sushi a rýže na sto způsobů. I když se to spousta lidí u nás domnívá. Umí být nápaditá, překvapující svými kombinacemi chutí, a hlavně je vždy čerstvá. Na to všechno si tu totiž potrpí. I když – překvapivě není ve všech ohledech tak zdravá, jak se může zdát.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.