Články se štítkem: mýty

Mýty o margarínech

15.11.2011 | Když se řekne margarín, představí si spousta z nás nekvalitní tuk, který slouží jako náhražka másla. Jak je to ale ve skutečnosti a opravdu je tak zdraví škodlivý?

Mýty o vejcích

16.09.2011 | Vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje významný rizikový faktor pro nárůst infarktů a mrtvic. A právě to dovedlo jisté myslitele či badatele k domněnce, že vaječný žloutek, který je bohatý na cholesterol (kolem 225 mg v jednom vejci střední vlhkosti), je pro naše srdce nevhodný či dokonce nebezpečný. Vejce tak získala neprávem pověst potraviny rizikové pro zdraví člověka.

Nevěřte mýtům o jogurtech

04.08.2011 | Ještě do nedávna by se řeklo, že o pozitivním významu jogurtů a dalších zakysaných výrobků ve zdravé výživě nebude snad vůbec nikdo pochybovat. Publikováno o tom bylo na tisíce odborných i osvětových článků, odvysílána celá řada diskuzí s různými odborníky a jejich značná obliba mezi spotřebiteli většinou potvrzovala skutečnost, že jsou nejenom dobré, ale i to, že jsou vnímány jako zdravé.

Mýty o pitném režimu

18.10.2010 | Většina pro život nezbytných dějů v lidském organizmu vyžaduje vodné prostředí. Organizmus potřebuje vylučovat různé látky z těla a k tomu potřebuje vodu. Hospodaření s vodou je ale v průběhu života různě náročné - například ve vyšším věku je daleko složitější vodu v těle zadržet, proto ji daleko snáze ztrácí a proto potřebuje průběžně doplňovat přiměřená množství (jiná než v mladším věku). Je tedy nezbytné průběžné a trvalé doplňování vody, které označujeme jako pitný režim.

Mýty o chlebu

14.10.2010 | Ročně se v České republice vyrobí na 350 tisíc tun chleba, spotřeba na 1 obyvatele se pohybuje okolo 50 kg. Před rokem 1989 měl zákazník v obchodě na výběr pouze 2-3 druhy chleba a pokud měl to štěstí, občas mohl koupit i chléb čerstvý a kvalitní.

Největší mýty o ovoci a zelenině

19.08.2010 | Také do vás v dětství doma či ve škole cpali doslova „pod tlakem“ nevábnou zelenou kaši ze zmrazeného protlaku, protože je špenát „strašně zdravý“? A co když vás přemůže chřipka? Léčíte ji kilogramy pomerančů, až máte šťávou poleptaný jazyk a překyselený žaludek? A co třeba dieta s pomocí obrovského množství syrové zeleniny bohatě prokládaná sojovým masem či sýrem tofu?

Nejčastější mýty o mléce

20.04.2010 | „V minulém čísle světa potravin jsme se dozvěděli, že názory lidí na mléko a mléčné produkty jsou mnohdy rozdílné a ne každý považuje mléko za zdraví prospěšné. věděli jste, že více než třetina čechů (36 %) pije mléko méně než jednou týdně, a z toho 28 % nepije mléko vůbec? značnou vinu na tom mají i některé mýty a často uváděné nepravdy, které o této potravině mezi veřejností kolují. Proto jsme oslovili odborníky, kteří nám prozradili, jak to s těmi mýty vlastně je.“

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.