Články se štítkem: kvalita potravin

UMĚLE VYPĚSTOVANÉ MASO? KATASTROFA NA TALÍŘI

09.06.2022 | Jednou ze snah, jak zároveň skloubit požadavky ochránců přírody na snížení stavu hospodářských zvířat a zatížení životního prostředí, a zároveň poskytnout spotřebitelům stravu živočišného původu, je výroba masa v laboratořích. Obvyklým argumentem proti takovému řešení je příliš vysoká cena takto vyrobených umělých potravin. To je není vše. Zaplatí i každý konzument, ne penězi – zdravím.

VE SPÁRECH CEN: ČEKÁ SNAD KVALITU ČESKÉHO PEČIVA POPRAVA?

23.05.2022 | Stejně jako v případě jiných válečných konfliktů se promítá, a ještě se nějakou dobu také promítat bude, do cen zemědělských surovin a z nich vyráběných potravin, i válka na Ukrajině. Obavy spotřebitelů živené různými katastrofickými prognózami se v této souvislosti týkají zejména budoucího vývoje cen chleba, základního pečiva a obecně veškeré pekárenské produkce. Opravdu si zaplatíme za bochník tak základní potraviny, jako je chléb, i dvě stě korun?

ČESKÉ ŘETĚZCE STAHUJÍ POTRAVINY Z RUSKA A BĚLORUSKA

01.03.2022 | Čeští obchodníci stahují z nabídky zboží ruského či běloruského původu, případně produkty spjaté s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Reagují tím na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek. Vyplývá to ze zjištění a ankety ČTK mezi prodejci. Asociace pro elektronickou komerci o víkendu vyzvala všechny internetové obchodníky v ČR i Evropě, aby zvážili původ a dodavatele produktů, které nabízejí.

ŠIZENÍČKO ŠIZENÍ V ROCE 2021: JAK JSME NA TOM S POCTIVOSTÍ?

23.02.2022 | Vidina výdělku lákala prodejce odnepaměti. Když zjistili, že když se tu a tam ubere, či se přidá místo dražší přísady levnější, nic se nepozná a korunky se jen posypou. V minulosti se to i dost vyplácelo, neb kontrolní úřady neměly tak promyšlené páky. Rok od roku jsou ale technologicky, vědomostně i personálně silnější. Potěšující zprávou je, že falšování má na našem území spíš klesající tendenci – i když… některé případy kontrolní orgány zaměstnali dosyta.

PŘEMEK FOREJT SE PUSTIL DO NEVŠEDNÍ SPOLUPRÁCE! POSVÍTÍ SI NA JUNK FOOD

18.02.2022 | Oblíbený šéfkuchař Přemek Forejt se spojil se sítí restaurací rychlého občerstvení McDonald‘s. Během tříleté spolupráce se tak veřejnost spolu s Přemkem podívá pod pokličku výrobním procesům oblíbených produktů McDonald‘s. Pomyslná funkce „kontrolora kvality“ bude zahrnovat i návštěvy u dodavatelů a testování kvality používaných surovin.

UŽ JSTE SLYŠELI O ROUSKOVANÉM VČELÍM PYLU? TIPY, JAK JEJ POUŽÍT

09.02.2022 | Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, zejména pro vysoký obsah biologicky aktivních látek a cenných bílkovin. Pyl včelám slouží jako základní složka potravy, je tedy z nutričního hlediska velice hodnotný. Vyniká obsahem vitaminů skupiny B, zinku a rutinu.

JAK JSME NA TOM S KVALITOU MÁSLA? TEST VÁS PŘEKVAPÍ

08.02.2022 | Označení máslo může nést pouze výrobek, který obsahuje nejméně 80 % (mléčného) tuku. Obsah tzv. netuků (např. laktózy, mléčných bílkovin, minerálních látek) bývá přibližně do 2 % a normovaný obsah vody je maximálně 16 %. V případě výrobků s nižším obsahem tuku je na trhu „máslo tříčtvrtětučné“ (s 60–62 % tuku, též ho lze označit jako „máslo se sníženým obsahem tuku“), popř. „máslo polotučné“, které má 39–41 % tuku. S těmito výrobky se však zákazník setkává spíše zřídka.

NEMOCI ZVÍŘAT NEMAJÍ VLIV NA KVALITU POTRAVIN

01.02.2022 | Zejména období zimy je nejen v naší zemi pravidelně spojeno se zvýšeným výskytem ptačí chřipky a prakticky každá informace o zjištění nového ohniska této nemoci a likvidaci příslušných chovů je spojena s konstatováním, že je ptačí chřipka přenosná na člověka. Tato neustále opakovaná teze přitom může u části spotřebitelů vyvolat obavy z konzumace drůbežího masa, což je ovšem závěr veskrze chybný.

INSPEKTOŘI JÁSAJÍ: NEJMÉNĚ ZÁVAD BURČÁKU!

27.01.2022 | Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2021 ukázaly pozitivní trend, kdy požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhověl pouze jediný vzorek.

NEŽ SÁHNETE PO POLSKÉ PRODUKCI: ANEB KUPTE SI LEVNÉ BAKTERIE A ANTIBIOTIKA!

26.01.2022 | Mýtus o bezpečnosti polských potravin je v troskách, jejich kvalita je tragická, píší polská média o zprávě polského nejvyššího kontrolního úřadu NIK. "V polském masu jsou tuny antibiotik, strašné bakterie a znečistění. Kontrola potravin je jen iluzorní a nikdo se o problém nechce postarat," napsal server Innpoland.pl o závěrech nedávno publikované zprávy NIK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.