16.01.2023 | Potraviny původem z Polska, které se vyznačovaly nižší cenou a ruku v ruce i sníženou kvalitou, se opět dostávají do popředí. Spotřebitelé, zvlášť ti z pohraničních oblastí, se shodují na tom, že v sousední zemi, která proslula mimo jiné i značnými potravinovými skandály, lze nakoupit i o 40 procent levněji. Důvodem je nulové DPH na vybrané druhy potravin, které chce polská vláda nadále udržet. Ovšem, otázkou je, za jakou cenu…
31.10.2022 | Růst cen ovlivnil kvalitu stravování více než poloviny Čechů. Vyplývá to z průzkumu stravovacích návyků stravenkové společnosti Edenred mezi 5700 lidmi. Pětina oslovených v průzkumu uvedla, že se stravuje hůře než před rokem a 6,5 procenta, že se stravuje DOKONCE výrazně hůře.
11.10.2022 | Salám typu Poličan pat- ří bezesporu mezi oblíbe- né uzeniny, o čemž svědčí i prodeje. Zaslouží si ale místo na výsluní i poté, co si některé jeho zástupce vzalo na paškál dvanáct hodnotitelů z řad nejpovolanějších odborníků?
09.06.2022 | Jednou ze snah, jak zároveň skloubit požadavky ochránců přírody na snížení stavu hospodářských zvířat a zatížení životního prostředí, a zároveň poskytnout spotřebitelům stravu živočišného původu, je výroba masa v laboratořích. Obvyklým argumentem proti takovému řešení je příliš vysoká cena takto vyrobených umělých potravin. To je není vše. Zaplatí i každý konzument, ne penězi – zdravím.
23.05.2022 | Stejně jako v případě jiných válečných konfliktů se promítá, a ještě se nějakou dobu také promítat bude, do cen zemědělských surovin a z nich vyráběných potravin, i válka na Ukrajině. Obavy spotřebitelů živené různými katastrofickými prognózami se v této souvislosti týkají zejména budoucího vývoje cen chleba, základního pečiva a obecně veškeré pekárenské produkce. Opravdu si zaplatíme za bochník tak základní potraviny, jako je chléb, i dvě stě korun?
01.03.2022 | Čeští obchodníci stahují z nabídky zboží ruského či běloruského původu, případně produkty spjaté s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Reagují tím na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek. Vyplývá to ze zjištění a ankety ČTK mezi prodejci. Asociace pro elektronickou komerci o víkendu vyzvala všechny internetové obchodníky v ČR i Evropě, aby zvážili původ a dodavatele produktů, které nabízejí.
23.02.2022 | Vidina výdělku lákala prodejce odnepaměti. Když zjistili, že když se tu a tam ubere, či se přidá místo dražší přísady levnější, nic se nepozná a korunky se jen posypou. V minulosti se to i dost vyplácelo, neb kontrolní úřady neměly tak promyšlené páky. Rok od roku jsou ale technologicky, vědomostně i personálně silnější. Potěšující zprávou je, že falšování má na našem území spíš klesající tendenci – i když… některé případy kontrolní orgány zaměstnali dosyta.
18.02.2022 | Oblíbený šéfkuchař Přemek Forejt se spojil se sítí restaurací rychlého občerstvení McDonald‘s. Během tříleté spolupráce se tak veřejnost spolu s Přemkem podívá pod pokličku výrobním procesům oblíbených produktů McDonald‘s. Pomyslná funkce „kontrolora kvality“ bude zahrnovat i návštěvy u dodavatelů a testování kvality používaných surovin.
09.02.2022 | Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, zejména pro vysoký obsah biologicky aktivních látek a cenných bílkovin. Pyl včelám slouží jako základní složka potravy, je tedy z nutričního hlediska velice hodnotný. Vyniká obsahem vitaminů skupiny B, zinku a rutinu.
08.02.2022 | Označení máslo může nést pouze výrobek, který obsahuje nejméně 80 % (mléčného) tuku. Obsah tzv. netuků (např. laktózy, mléčných bílkovin, minerálních látek) bývá přibližně do 2 % a normovaný obsah vody je maximálně 16 %. V případě výrobků s nižším obsahem tuku je na trhu „máslo tříčtvrtětučné“ (s 60–62 % tuku, též ho lze označit jako „máslo se sníženým obsahem tuku“), popř. „máslo polotučné“, které má 39–41 % tuku. S těmito výrobky se však zákazník setkává spíše zřídka.