25.10.2023 | Adaptogenní káva v sobě spojuje tradiční chuť kávy s přírodními látkami pozitivně působícími na zdraví. Za nápadem stojí Matěj Mach, kterého adaptogeny a nootropika zaujaly při psaní bakalářské práce na oboru technologie potravin. Svět zázračných a téměř zapomenutých bylin a hub, které ke zlepšení zdraví užívali naši předci, ho uchvátil a rozhodl se najít způsob, jak adaptogeny přidat do běžné stravy.
21.09.2023 | Opustit dobře placenou pozici v bance v zahraničí a vydat se do neznámého oboru chce nejen odvahu, ale i dost síly. Ale když vás v Londýně okouzlí svět výběrové kávy a urbanistických kaváren, a každý den se budíte s nápadem přenést je i do rodného kraje, není co řešit… a příběh sítě kaváren The Miners se začíná nenápadně psát… Opustit dobře placenou pozici v bance v zahraničí a vydat se do neznámého oboru chce nejen odvahu, ale i dost síly. Ale když vás v Londýně okouzlí svět výběrové kávy a urbanistických kaváren, a každý den se budíte s nápadem přenést je i do rodného kraje, není co řešit… a příběh sítě kaváren The Miners se začíná nenápadně psát…
22.03.2023 | Vysoká hladina kofeinu v krvi může snižovat množství tělesného tuku a riziko cukrovky 2. typu. Naznačuje to výzkum, o němž informoval list The Guardian. Tato zjištění by mohla vést k tomu, že by se kofeinové nápoje bez kalorií mohly používat ke snížení obezity a diabetu 2. typu.
22.11.2022 | Společnost Nespresso uvede na trh kompostovatelné kávové kapsle na bázi papíru. Zákazníky dceřiné firmy švýcarského potravinářského gigantu Nestlé odrazovalo, že dosavadní kovové kapsle často končí na skládce, i když jsou recyklovatelné. Vývoj papírových kapslí trval tři roky a budou se testovat ve Švýcarsku a ve Francii, uvedla agentura Reuters.
24.08.2022 | Ať už si dopřáváte klasického „turka“ nebo espreso z automatického kávovaru, zbytkům v podobě lógru se nevyhnete. Byla by ale velká škoda kávovou sedlinu vyhazovat, doma ji totiž využijete hned několika způsoby – a věštění do nich nezapočítáváme. Jak z lógru vytvořit účinné hnojivo nebo pomocníka v boji se škůdci?
04.05.2022 | Pracovní den bez kávy si nedokáže představit 44 procent Čechů. Čtvrtina lidí kávu v práci pije pravidelně a 15 procent uvedlo, že ji pije občas. Devět procent respondentů uvedlo, že kávu nepije vůbec ani doma. Šest procent respondentů pak kávu pije, ale ne v práci.
30.03.2022 | Ve všech provozech rodinné firmy Bauer Hotel Group přichází jaro a s tím spojený drink sezóny. Letošek patří Espresso tonicu a konec března volá po této novince. Dokonalou recepturu vymyslel a připravil kreativní barový mág Pavel Šíma.
21.02.2022 | Káva letos navázala na trend z loňska, kdy její cena rostla o 76 procent, a zdražila o další desetinu na 109,5 koruny za kilogram. Je tak nejdražší za 11 let. Loňský nárůst byl nejvyšší procentuální od roku 2010. Vyplývá to z analýzy společnosti XTB. Vztah mezi cenou kávy na komoditní burze a cenou v kavárně je ale pouze velmi volný, upozornila firma.
31.01.2022 | Zatímco se dlouho tvrdilo, že káva proces redukce hmotnosti brzdí, nové studie ji staví do role osvědčeného bojovníka proti nabytým kilogramům. Ovšem produktů, které využívají kávového potenciálu, je mnoho a možnost, že narazíte jen na předraženou směs bez účinků, nebo dokonce produkt s negativními dopady na zdraví, reálná.
19.10.2021 | Pití kávy může být zdravé, ale také nemusí. Zatímco některé studie doporučují její konzumaci jako prevenci před některými onemocněními, existují i doklady opačné, tedy že nadměrný přísun hořkého černého moku jiná onemocnění spouští. Jak se orientovat ve změti protichůdných informací?