Články se štítkem: jídlo

POZOR NA ZRÁDNÉ TEPLOTY ANEB TICHÉ LETNÍ NÁSTRAHY

03.07.2023 | Venkovní teploty se zvyšují. To nám může jedině prospět, neb pobyt na čerstvém vzduchu je a odjakživa byl jedním z důležitých aspektů celkového zdraví. Čemu je šplhající rtuť na teploměru zdaleka už tolik neprospívá, jsou potraviny…

VELKÝ MILNÍK V DAROVÁNÍ JÍDLA: DÍKY NOVÉ LEGISLATIVĚ

23.05.2023 | Zachraň jídlo, nezisková organizace zabývající se bojem proti plýtvání potravinami, nedávno dosáhla dalšího významného milníku. Její projekt Zachraň oběd překonal hranici 20 000 darovaných pokrmů, čímž se podařilo zachránit a efektivně využít tisíce kilogramů vařených pokrmů z firemních jídelen. Navíc po několikaleté snaze vešla v platnost nová vyhláška Ministerstva zemědělství, která umožňuje darování pokrmů zchlazených nebo zmrazených na konci výdejní doby. Tato změna usnadní darování.

VĚDCI O BAKTERIÍCH V ROZVÁŽENÉM JÍDLE: VÁŽNÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY

02.05.2023 | Obliba donáškových služeb mezi lidmi v posledních letech roste. Rozvoz nabízí stále více restaurací, které začaly s přepravou jídla například už v době pandemických omezení. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s kolegy z Veterinární univerzity Brno rozhodli prozkoumat, jakým způsobem se při převozu a následném chladnutí množí v jídle vybrané bakterie.

STŘEDOMOŘSKÁ STRAVA PROTI DEMENCI? PREVENTIVNĚ TO FUNGUJE!

15.03.2023 | Středomořská dieta obsahující ořechy, mořské plody, celozrnné obiloviny a zeleninu by mohla snížit riziko demence téměř o čtvrtinu. Podle listu The Guardian to vyplývá ze slibného počátečního výzkumu, který by mohl připravit půdu pro novou preventivní léčbu. Údaje od více než 60 000 Britů naznačily, že rostlinná strava může pomoci bez ohledu na genetické riziko člověka.

HIT JAKO BŘIT! JAPONSKO ŠÍLÍ PO POTRAVINÁCH NA DOBRÝ SPÁNEK

14.11.2022 | Trh s potravinami a nápoji, které údajně pomáhají zlepšit kvalitu spánku, zažívá v Japonsku boom. Důvodem je rostoucí počet lidí postižených psychickými a fyzickými problémy plynoucími z pandemie covidu.

Odpolední únava? Příčinu hledejte v jídle!

10.08.2021 | S čím se určitě každý z nás setkal je odpolední únava. Ta nás nejčastěji zastihne mezi 14. a 16. hodinou. Je to přirozený jev našeho denního biorytmu, ale sami máme možnost ovlivnit, v jaké míře nás únava přepadne. A co víc, podíl viny má hlavně jídelníček.

Nejen ústřice... libido v minulosti podporovala i paviání moč

09.06.2021 | Počátky a jasnou historii prostředků na povzbuzení touhy asi jen sotva přesně vypátráme, nicméně zmínky o nich jsou obvyklou součástí mnoha dávných textů. Historie zná dokonce i mnoho, řekněme, kontroverzních afrodiziak, přičemž některá z nich mohla bezprostředně ohrozit i život.

Tomáš Vlasák: o hokeji, UHO i "knedlo vepřo zelu"

12.03.2021 | Setkání s Tomášem mě zase „odhodilo“ trochu zpátky do minulosti. Bývalý český profesionální hokejista a zároveň můj letitý kamarád dnes sice sedí v křesle kanceláře plzeňského zimního stadionu, kde pracuje jako sportovní manažer klubu HC Plzeň 1929 a na led se dostane spíš kondičně, ale jinak se moc nezměnil. Pořád je věrný „knedlu, vepřu, zelu“, lásce ke sportu i životnímu optimismu.

Připravte si slávky na bílém víně podle Bohyně kuchyně

18.01.2021 | Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve poté, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku už nějakou slávku otevřenou? To také není v pořádku a rovnou ji vyhoďte.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.