Sezonní tipy

Alergeny nejsou jen v potravinách, ale i všude kolem nás

23.06.2020 | Pojem „alergen“ má většina populace spojen především s potravinami a s jídelními lístky v restauračních zařízeních při označování pokrmů, které nějaký z hlavních alergenů obsahují. To však zdaleka nejsou jediné alergeny, s nimiž se můžeme setkat.

Vaše krása na talíři: Víte, jaké jídlo škodí pleti, a které jí naopak prospívá?

22.06.2020 | Jak kvalitní je naše pleť, záleží do značné míry na tom, co jíme. Na vrásky si naordinujme do jídelníčku brusinky či rajčata, na kruhy pod očima zabírají citrusy...

Riziko salmonely stoupá, na Jižní Moravě už je téměř 400 nemocných

19.06.2020 | V Jihomoravském kraji přibylo poslední týden 53 případů salmonely. Je to dvojnásobek oproti předchozímu týdnu, kdy bylo 24 případů. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Grilovací sezona začíná a tady je 5 trendů sezóny 2020!

08.06.2020 | Milujete grilování, ale chtěli byste ho letos pozdvihnout o level výš? Nebojte se při grilování experimentovat a vyzkoušet něco nového či netradičního anebo zapojit do procesu moderní technologie! Přinášíme vám nápady, jak zpestřit grilovací sezónu 2020!

Užijte si piknik bez příprav. Chytré služby dnes vše vyřeší za vás

04.06.2020 | Najíst se venku pod palbou slunečních paprsků a s partou skvělých přátel nebo rodiny je sice skvělé, ale i nebezpečné. Ty největší dobroty totiž podléhají rychlé zkáze, při vysokých teplotách může být riziková už jen cesta na piknikové místo. Jsou ale možnosti, jak si užít parádní hostinu v trávě bez rizik a bez vláčení piknikového koše. Můžete si totiž vše nechat přivézt.

Aby česnek tolik nepálil: Znáte tyto triky?

27.04.2020 | Aby začal česnek pálit a čpět, musí u něj dojít k porušení jednotlivých buněk. Platí také, že čím víc se jich poruší, tím víc je česnek pálivý. Z čehož vyplývá, že způsobem kuchyňské úpravy lze palčivost regulovat. Kuchař Kenji López-Alt přichází s další metodou: zápach česneku minimalizuje citronem.

Jarní restart organismu: Dejte si rebarboru!

21.04.2020 | Jde o rostlinu prastarou, rozšířenou do Evropy z Číny a Tibetu. O její evropský věhlas se zasloužili arabští obchodníci, kteří ji cenili nejen jako potravinu, ale také jako mocný lék i prostředek magie. Zelené stonky rebarbory platily za ingredienci lásky a měly zajistit podobně šťavnaté a řízné vztahy jako je rostlina sama.

Příští týden se otevřou i trhy v Liberci a Pardubicích

17.04.2020 | Farmářské trhy začnou v Liberci příští týden. Od 20. dubna mohou být díky uvolnění podmínek nouzového stavu opět v provozu i trhy v Pardubicích. Vrátí se například na třídu Míru, kde stánkaři nabízejí především ovoce a zeleninu.

Od 25. dubna si budeme moci nakoupit na farmářských trzích

16.04.2020 | Spolek Archetyp, který v Praze provozuje farmářská tržiště, je v reakci na uvolnění vládních opatření opět zahájí v sobotu 25. dubna na náplavce na Rašínově nábřeží a na Kubánském náměstí. Následovat budou 2. května trhy Heřmaňák na Řezáčové náměstí.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.