Sezonní tipy

Nenašli jste houby? Nevadí. Les má i jiné poklady

12.08.2021 | Když v lese natrefíte na uřezané nožičky hub a důlky v jehličí, dojde vám, že jdete moc pozdě a pro to nejlepší už tu někdo byl. Ani přesto se ale nemusíte otáčet na patě a zamířit zpět k domovu. Procházka lesem je zdravá jak pro tělo, tak pro mysl, navíc z něj i tak nemusíte odcházet s prázdným košíkem. Zpracovat se dá totiž listí, jehličí, dokonce i šišky. Sice neobvykle, zato s výrazným lesním aroma, které jídlu dává jedinečný „drive“.

Nestíháte zpracovávat? Sušte, mrazte, zavařujte

06.08.2021 | Potřeba zásobit se na „horší časy“, kdy to či ono nebude právě k dispozici, je stará jako lidstvo samo. A způsobů, jak potraviny uchovávat, je hned několik. Mezi vůbec nejstarší patří sušení, pro které nepotřebujete nic než vhodné místo a trpělivost. Ostatní metody – zavařování, zamrazování či nakládání – se ke slovu dostaly až mnohem později, a to díky podstatně vyšším technologickým nárokům.

Trhy ještě nejsou zcela bez rizik. Inspekce varuje před špatnou teplotou i kontaminací

28.07.2021 | Státní veterinární správa (SVS) v rámci své dozorové činnosti dlouhodobě kontroluje také prodej potravin živočišného původu na farmářských trzích. Přestože se počet závad při tomto druhu prodeje z dlouhodobého hlediska snižuje, je v porovnání s jinými oblastmi veterinárního dozoru stále poměrně vysoký.

Podle čeho vybírat maso na gril? "Manuál" pro začátečníky i pokročilé

28.06.2021 | Zeleniny, koneckonců ani ovoce, a sýrů se při grilování rozhodně nevzdávejte. Díky nim zpestříte paletu chutí, které taková gril párty může nabídnout. Ovšem – nezapomínejte ani na to, co se na grilu vyjímá nejvíce – na maso, a zvlášť na to české.

Sedmikrásky nejsou jen na parádu + tipy, co si venku ještě nasbírat

07.06.2021 | Jedním z mnoha důsledků pandemie koronaviru je všeobecná snaha spotřebitelů posilovat imunitu, například prostřednictvím sbíraných nebo nakupovaných bylinek. Ze dvou zmíněných alternativ je přitom vhodnějším řešením ta první, tedy aktivní sběr i proto, že samotný pobyt v přírodě je prostředkem k posilování imunity také.

Zapomenutá sláva českého chřestu a velký comeback na talíře

28.05.2021 | Český chřest býval ve světě pojmem. Pochutnávalo si na něm panstvo na císařském dvoře ve Vídni, smetánka v Německu či honorace Itálii. Za první republiky platil za skvělý vývozní artikl do Francie a jeho popularita se dala bez nadsázky přirovnat k plzeňskému pivu. Hvězda českého chřestu pohasla až v dobách totality, kdy byla tato zelenina označena za buržoazní rozmařilost a jeho pěstování ve velkém byl konec. Nyní si k němu Češi opět nacházejí cestu.

7 jarních tipů pro zdraví, pohodu, ale i pro dobrou chuť

29.04.2021 | Příroda konečně otevřela své srdce dokořán, sbírejte bylinky i květy, pochutnejte si na prvních plodech a kouzlete i s našimi sedmi tipy.

Nákupčí masa Tomáš Balent prozradil, jaké maso se hodí na "grilovačku"

29.04.2021 | Letošní grilovací sezona se blíží. Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho správného kusu masa na gril. Dobře zvolené maso totiž dokáže udělat z obyčejného grilování gurmánský zážitek. Jak se v široké nabídce vyznat a která masa jsou sázkou na jistotu i pro začátečníky?

Jaký bude letošní rok pohledem českých farmářů?

15.04.2021 | Dosavadní nízké teploty nadepsaly otazníky nad rannými výpěstky, které mohou dorůst se zpožděním. Pro pozdější plodiny se zatím neděje žádná katastrofa, tam to příroda zřejmě „dožene“, pokud ovšem bude přiměřená vláha a teplo. Tím, že každý rok je v Česku na jaře jiné počasí, jde pro české pěstitele doslova o drama. K tomu všemu se navíc přidal koronavirus.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.