Sezonní tipy

Jen vyjít na slunce nestačí, tělo potřebuje "déčka" daleko víc

01.08.2019 | Vitamin D je důležitý zejména pro zdraví imunitního systému, svaly a hustotu minerálních látek v kostech. Jeho optimální množství v krvi má ale jen 11 % populce. Odborníci z Alliance of Dietary/Food Supplement Associations jej proto doporučují suplementovat.

Je libo čerstvé potraviny přímo od farmáře? Zkuste bedýnkování

26.07.2019 | Nejste spokojeni s nabídkou ovoce a zeleniny v obchodech, kde si nemůžete čerstvostí být nikdy jisti? Potom můžete zkusit bedýnkový systém, který nabízí nový způsob nákupu těchto potravin. Trend nakupovat přímo od farmářů je totiž v České republice stále více populární.

Vinohrady ohrožují nové choroby révy

24.06.2019 | Moravské a české vinice v souvislosti s klimatickou změnou ohrožuje nový fenomén, kterým jsou choroby kmene révy vinné. Tato onemocnění, mezi něž jako nejznámější patří ESCA, se významně šíří zejména s ohledem na delší periody suchého a teplého počasí střídající se s delšími periodami chladu a vlhka.

Grilovací sezona: Víte, jak si vybrat gril?

20.06.2019 | První barbecue neboli rožnění se odehrálo údajně v jedné černošské baptistické obci na Floridě. Zdejšího reverenda napadlo, že prostřednictvím prodeje grilovaného masa by mohl jednoduše získat prostředky na zvelebení obce.

V Novém Jičíně se chystá Pivobraní, bude tam přes 100 druhů piv

20.06.2019 | Více než 100 druhů piv včetně letních speciálů uvařili sládci na festival Pivobraní, který se v sobotu uskuteční v Novém Jičíně. Představí se tam 30 pivovarů a kromě regionálních piv budou návštěvníci moci ochutnat také chmelové moky z Francie, Polska, Slovenska, Belgie a Itálie. ČTK to dnes sdělila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 | Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Předražené brambory jsou (snad) zažehnány

14.06.2019 | Minulý týden byla zahájena sklizeň domácích raných brambor. Spotřebitelé tak mají v obchodech opět k dispozici rané konzumní brambory z české produkce. Loňská sezóna byla poznamenána dlouhotrvajícím suchem během vegetace a produkce byla podprůměrná. V letošním roce proběhla výsadba v dobrých klimatických a půdních podmínkách.

Dopřejte si bramborové hody

07.06.2019 | Tento dietní zázrak pochází od Inků, od kterých je pro Evropu získali Španělé. Ovšem původně ne jako potravinu, ale jako exotickou květinu. Teprve v 18. století brambory získaly v Evropě význam jako chutné a přitom výživné potraviny.

Vařit venku? S Markem Pavalou to není problém

06.06.2019 | Marek Pavala, třetí nejúspěšnější kuchař z první řady kulinářské show MasterChef, vás nepozve na klasickou grilovačku. Ale do kuchyně přímo na zelené louce. Nudu všednosti tu určitě nenajdete a šišiky? Ty si musíte sami nasbírat v lese.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.