01.11.2019 | Naturální vína si zaslouženě získávají pozornost nejen sommeliérů a šéfkuchařů, ale také běžné veřejnosti. Jejich úplná definice je však bez existující legislativy poněkud obtížně uchopitelná. Naturální vinaři vína zkrátka vyrábějí trochu jinak než diktují trendy.
14.10.2019 | S příchodem chladných podzimních dní se mění počasí i naše chutě. Přestáváme se poohlížet po lehkých salátech a dostáváme chuť na něco vydatnějšího.
08.10.2019 | Varianty, jak se může dostat zvěřina legální cestou do tržní sítě, jsou v podstatě dvě. První je prostřednictvím tzv. přímého prodeje v malém množství, druhá prostřednictvím zvěřinového závodu. U obou variant musí být zvěřina před uvedením na trh prohlédnuta.
07.10.2019 | Letošní počasí prospělo kvalitě hroznů a lze tak očekávat vynikající ročník vín. Uvedl to Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
03.10.2019 | Celníci v uplynulé pěstitelské sezoně, která začala loni v červenci a skončila letos v červnu, zaznamenali u 2346 pěstitelů ovoce nadlimitní pěstitelskou produkci lihu, došlo tak k možnému skoro dvoumilionovému úniku na dani.
23.09.2019 | Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke.
28.08.2019 | Cyklostezky mezi vinicemi i vinařskými sklípky jsou na jihu Moravy stále oblíbenější formou turistiky. Cesta je rovná, pohodlná, místa k občerstvení častá. Co víc si přát? Snad jen zrušení nulové tolerance pro cyklisty.
21.08.2019 | Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom zkonzumovat velké množství medu, a tedy i spoustu kalorií
13.08.2019 | Zájemci o burčák už mohou na jižní Moravě nakupovat první litry tohoto vinného nápoje. Jedním z prvních, který začal prodávat už v pátek, je Miloslav Machuča z Valtic. Zatím sklízí ranou odrůdu Irsai, na září má připravený Muškát a na říjen Veltlín. Burčák tak bude mít až do konce října.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.