20.12.2019 | Zatímco ještě před lety bylo absolutně nemyslitelné, že by lidé trávili Štědrý večer někde jinde než doma a nedodržovali tradiční vánoční zvyky, dnes stále více z nich využívá možnosti povečeřet v restauraci. Kolik za takové menu zaplatíte a co všechno pro vás provozovatelé udělají?
18.12.2019 | Čím větší, tím lepší u kapříka neplatí. Maso je nejchutnější, pokud váží kolem dvou kil. Kromě dobře naplánovaného nákupu je také důležité následné uchování ryby do chvíle, než z ní bude připravena štědrovečerní večeře.
16.12.2019 | Vánoční cukroví na objednávku letos výrazněji nezdražilo, nejčastěji stojí od 400 do 600 korun. Zákazníci stále kupují hlavně klasické druhy jako například vanilkové rohlíčky a zájem o ně většinou mírně roste, řekli ČTK oslovení cukráři.
13.12.2019 | Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.
13.12.2019 | Jak si obchodní řetězce v Česku představují kouzlo Vánoc, ukázala analýza společnosti Česká distribuční, která u nás roznáší nejvíce letáků. Tradiční symboly, jako jsou stromečky, dárky a perníčky, na titulních stranách letáků jednoznačně vítězí.
10.12.2019 | Zatímco v roce 2014 se v jeho pekárenských společnostech prodalo 2 563 tun strouhanky, loni vzrostl její prodej až na 4 108 tun. Za posledních pět let tedy stoupl prodej strouhanky o více než 60 procent.
05.12.2019 | Čokoládové figurky s vánoční tematikou se u nás prodávaly již na konci 19. století. To se nezměnilo, co však podléhá zubu času, je jejich cena a také kvalita. Zatímco před sto lety byste za „závěsky na stromek“, jak se jim také říkalo, zaplatili kolem deseti korun, dnes si připravte i dvacetinásobek… a taky hodně trpělivosti. Cena totiž v tomto případě nemusí být neoklamatelným ukazatelem kvality.
04.12.2019 | Brambory, okurky, majonéza, vajíčka, cibule, mrkev, hrášek a hořčice, to je osm základních surovin, které potřebujeme pro přípravu salátu, který chystá většina Čechů.
28.11.2019 | Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.