diety  

„Barevná“ dieta

„Barevná“ dieta

30.06.2010 Tomáš Miškovský

Dělená strava, tukožroutská polévka, počítání kalorií… Máte už dost diet, které vám neustále něco zakazují, nechcete se vzdát svých oblíbených potravin, zázračným pilulkám nevěříte, ale přesto chcete zhubnout? Potom třiďte potraviny podle barev. Zhubnete!

Během diety, pro niž se vžil odborný název chromatická dieta, můžete jíst, cokoliv chcete. Jezte ale tak, aby k sobě barvy ladily. Za týden můžete být už o kilo lehčí!

hovězíNa čem taková dieta stojí? Hubnutí podle barev potravin vychází z předpokladu, že stejně zbarvené potraviny často obsahují podobné látky. Konzumace potravin s podobným složením pak méně zaměstnává organismus, který je schopen přijatou potravu rychleji strávit a využít.

Nejenže se pravidelným opakováním této kúry zbavíte přebytečných kil, ale také dopřejete tělu vyvážený přísun všech důležitých živin, které jsou pro hubnutí nepostradatelné.

Pokud jste se rozhodli  takovou dietu vyzkoušet, připravte si potraviny v barvě červené, žluté, zelené, bílé a oranžové. A každý den, ne však déle než právě jeden den, neboť tělu musíme dodávat všechny živiny, pak veďte ve znamení jedné barvy.

Červený den vám pomůže v boji s cukry, žlutý den podpoří metabolismus a urychlí trávení, zelený den má účinek detoxikační, bílý den pomůže zvládnout cholesterol a oranžový den vás zkrášlí navenek, neboť bude přínosem pro vaši pleť.

rybízČervený den

Jak už to bývalo v dobách romantismu, i nyní se červená barva spojuje s krví. Červená barva povzbuzuje a dodává životní energii. Červený den pomůže snížit hladinu krevního cukru, a to je dobrou prevencí cukrovky. Proslýchá se, že červeně zbarvené potraviny mohou zabránit vzniku některých druhů rakoviny. Také posilují imunitní systém, protože obsahují  vitamin C a červené barvivo lykopen. V některých červených potravinách můžeme nalézt hořčičný olej, který startuje spalování tukových rezerv.

Co si můžete dát: Rajčata, řepa, červený rybíz a angrešt, jahody, brusinky, maliny, modré hroznové víno, třešně a višně, červená jablka, červená paprika, červené fazole, červené maso (hovězí, losos, šunka). K pití vyzkoušejte tomatový nebo jahodový džus. Ze jmenovaných potravin samozřejmě můžete míchat libovolné saláty či hotové chody.

ořechyŽlutý den

Psychologové tvrdí, že žlutá povzbuzuje dobrou náladu, ale také chuť k jídlu. Žluté potraviny urychlují trávení. Do žlutého dne patří i celozrnné cereálie, které obsahují vlákninu. O příznivém vlivu vlákniny na organismus už bylo řečeno mnohé: pročišťuje střeva, snižuje hladinu škodlivého LDL-cholesterolu v krvi, čímž chrání srdce a cévy, vláknina také poskytuje na delší dobu pocit sytosti. Luštěniny jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, vitaminy a minerály.

Co si můžete dát: Žlutá paprika, žlutý rybíz, citron, žlutá jablka, ananas, banán, celozrnné cereálie (müsli, celozrnné pečivo), kukuřice, rýže, cizrna, čočka, hrách, brambory, těstoviny, mandle, ořechy, med, tvrdé sýry. K pití si můžete dát čaj s medem, nebo banánový koktejl.

salátZelený den

Zelená prý uklidňuje. Zelené potraviny uklidní váš organismus dokonale. Bylinky nebo také hrášek, fazole nebo salát obsahují železo a kyselinu listovou, která je nepostradatelná při dělení buněk a krvetvorbě a má detoxikační účinky. Chlorofyl, který v zelené stravě naleznete, obsahuje magnesium a přeměňuje tuky v energii.

Co si můžete dát: Zelená jablka, zelené fazolky, hroznové víno, brokolice, zelený chřest, kapusta, špenát, hlávkový salát, pažitka, petržel, lusky, hrášek, pórek, okurka, čekanka, bylinky, kiwi, cuketa, hrušky, angrešt. Tekutiny doplňujte bylinnými čaji nebo okurkovým džusem.

kuřeOranžový den

Oranžově zbarvené potraviny obsahují karoten a vlákninu. Betakaroten společně s vitaminem A má taktéž antioxidační účinky, čímž chrání tělo proti působení volných radikálů. Tyto dvě látky také pečují o zdraví pokožky.  O vláknině jsme psali výše, dodejme jen, že se také stará o odbourávání tuků.

Co si můžete dát: Pomeranče, meloun, meruňky, broskve, mrkev, mango, papája, oranžové papriky, tykev, dýně, kari, šafrán, oranžový sýr. Výběr se nezdá tolik široký, a proto vám poradíme - můžete si dát třeba uzenou tresku nebo kuře na kari nebo po cikánsku a jako přílohu zeleninový salát. K pití si můžete dát ovocné čaje a džusy.

mléko, vejce, sýrBílý den

Název napovídá, že během tohoto dne budeme doplňovat bílkoviny a vápník, který je nezbytný pro zdravé kosti, vlasy, nehty a zuby. Organismus však potřebuje také alespoň malé množství tuku, které doplníme právě během bílého dne. Během bílého dne se zaměříme také na snížení hladiny škodlivého cholesterolu.

Co si můžete dát: Mléko, bílý jogurt, kefír, tvaroh, vajíčka, bílé maso, ryby, kokosové ořechy, olej, sýry, žampiony, kyselé zelí, květák, těstoviny, rýže. K pití dobře poslouží mléčné koktejly či obyčejná voda.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.