Zprávy z pultu: Prošlé sýry a 220 kilo kostí bez data spotřeby

Zprávy z pultu: Prošlé sýry a 220 kilo kostí bez data spotřeby

28.08.2020 Jana Čiháková

Veterináři odhalili při kontrole řeznictví v pražských Strašnicích zhruba 250 kilogramů prošlých potravin a masa neznámého původu. V prodejně inspektoři zjistili i další hygienická pochybení. Prodejce musí závadné potraviny zlikvidovat a další závady neprodleně odstranit.

Za zjištěná porušení mu ve správním řízení hrozí pokuta až 50 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Ve strašnickém řeznictví kontrola našla přes 20 kilogramů výrobků a sýrů s prošlým datem spotřeby. Nacházelo se v ní také přibližně 220 kilogramů mražených nebalených vepřových a hovězích kostí a vepřového ořezu neznámého původu bez potřebného označení a bez uvedení data spotřeby. "Potraviny živočišného původu veterinární inspektoři znehodnotili barvou a prodejci byla nařízena jejich neškodná likvidace v asanačním podniku," uvedl Vorlíček.

V obchodě kontrola zjistila také nečistoty na stěnách, na kterých byla plíseň či opadaná omítka. Odstranění nedostatků inspektoři prověří při další kontrole.

Státní veterinární správa loni vybrala na pokutách rekordních více než 33 milionů korun, meziročně o zhruba sedm milionů korun více. Sankce vzrostly kvůli hygienickým problémům, zvýšila se také částka za pokuty neregistrovaným podnikům.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.