ZODPOVĚDNĚJŠÍ PŘÍSTUP? FLEXITARIÁNŮ PŘIBÝVÁ!

ZODPOVĚDNĚJŠÍ PŘÍSTUP? FLEXITARIÁNŮ PŘIBÝVÁ!

05.09.2022 Jana Čiháková

Ačkoliv stále převažují lidé, kteří konzumují masné výrobky, výrazně narůstá počet osob upřednostňujících rostlinnou stravu. Podle dat z výzkumu FMCG Gurus vyřadilo maso ze svého jídelníčku 6 % respondentů. Zároveň se však zvyšuje počet lidí, kteří jedí maso či ryby pouze příležitostně. Do takzvaného flexitariánství se v Česku řadí už 21 % obyvatel.

S navyšujícím se počtem lidí zajímajících se o rostlinnou stravu se rozrůstá i sortiment rostlinných alternativ dostupných v českých nákupních řetězcích. Podle statistik Global Data celosvětově stoupla poptávka po rostlinných náhražkách masa, mléčných výrobků a vajec během koronavirového lockdownu. V roce 2021 navíc dosáhla trh s rostlinnými náhražkami masa globálně hodnoty 7 miliard dolarů, dle expertů se má navíc během deseti let toto číslo až dvacetkrát zvýšit.

Tento trend se navíc projevuje i v Česku. Projekt Rostlinně vytvořil hodnocení potravinových řetězců za rok 2022. Dnes již téměř všechny větší supermarkety nabízí alespoň omezenou nabídku veganských produktů, zlatou příčku dostal Globus, který své prvenství obhájil ve 4 z 5 zkoumaných kategorií. Těmi byly například rostlinné alternativy masa, mléčných výrobků či sladkostí a pečiva. Pomyslné stříbro získal Albert, který zároveň vede v dostupnosti rostlinných hotovek nebo omáček, dipů a pomazánek. Třetí místo pak připadlo na řetězec Tesco.

VEGANSKÉ PEČENÍ

Snahu přizpůsobit se trendu a rozšířit sortiment produktů o nové, čistě rostlinné varianty vidíme u mnoho firem napříč potravinářstvím. Například firma Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, začala s výrobou veganské směsi, která má usnadnit výrobu pečených veganských výrobků a učinit je tak ještě dostupnějšími. „Naše Veggie Menu je směs na bázi kukuřičného a hrachového proteinu, připravená na míru pekárnám a lahůdkářům. Tvoří základ, který lze využít pro mnoho veganských snackových výrobků,“ řekla jednatelka firmy Veronika Wimmerová.

Ještě donedávna patřilo pečivo pro vegany k téměř zakázaným potravinám. Některé produkty totiž obsahují sušené mléko, podmáslí či emulgátory z živočišných tuků. Teprve minulý rok vstoupila v platnost novela zákona o potravinách, která mimo jiné stanovuje povinnost uvádět údaje o složení či obsažených alergenech přímo na etiketě nebo cenovce produktu. To usnadnilo výběr pečiva nejen mnohým veganům, ale i lidem s intolerancemi, kteří tak již tyto potřebné údaje nemusí složitě vyhledávat. 

VELKOMĚSTA TÁHNOU

Dle statistik Google Trends je největší zájem o odpovědnější přístup ve velkých městech. Českému žebříčku vévodí Praha, kterou následuje Brno a Olomouc. Na popularitu veganství v českých končinách poukazuje i fakt, že v rámci projektu HappyCow, který pomáhá vytipovat veganské restaurace po celém světě, se Praha umístila v žebříčku top 10 nejlepších měst vhodných pro vegany. Kromě toho se zde dvakrát ročně odehrává jeden z největších vegan open-air festivalů v Evropě – Veggie Náplavka. Zde mohou návštěvníci ozkusit mnoho pokrmů z rostlinné gastronomie a zároveň poznat novinky vegan životního stylu. „Veggie Náplavka nabízí inspiraci k etickému životu v podobě jednoduchého rozhodnutí k přechodu na etickou formu stravování, ročně každý vegan ušetří život 100 – 150 zvířat. Rostlinná strava je zároveň také zdravější, protože tento typ stravy podporuje ve vyvážené podobě život bez civilizačních onemocnění, a naopak podporuje i sportovní výkon,“ řekl Jan Müller, člen pořadatelského týmu a mistr světa v thajském boxu. Druhá letošní akce proběhne 11. září.

Z dlouhodobého hlediska ovšem spotřeba masa v českých domácností příliš neklesá. V roce 2020 byla již 84 kilogramů na člověka, čili o 800 gramů více než předchozí rok. Majitelé masokombinátů ovšem kvůli narůstajícím nákupním cenám plánují snížení jeho výroby. Předpokládají totiž, že maso bude pro část lidí příliš drahé a budou si ho moct dovolit jen kupříkladu jednou týdně.


Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.