Značku vín Alfons Mucha obohatila nová kolekce

Značku vín Alfons Mucha obohatila nová kolekce

10.09.2010 Zdroj: ČTK

Novou kolekci vín nazvanou Alfons Mucha dnes představil vnuk slavného malíře John Mucha v sídle rodiny ve starobylém domě na Hradčanském náměstí. Víno podle něj tvořilo důležitou součást života jeho děda a objevuje se i v jeho dílech.

"Víno bylo základní součástí života Alfonse Muchy," řekl ČTK John Mucha. Jestli však měl rodák z moravských Ivančic nějaké oblíbené druhy vín nebo značky, se neví, přiznal. Určitě by mu prý ale chutnalo ze zahraničních vín například dobré bordeax, z moravských odrůd pak veltlínské zelené, pinot noir nebo merlot. 

Zjištění podobných méně známých, ale přesto zajímavých detailů z všedního života Alfonse Muchy je podle Johna Muchy cílem nového programu jeho nadace. "Využijeme k tomu dokumenty, jako je například jeho korespondence, abychom prozkoumali dědův běžný život," vysvětlil. 

Víno se samozřejmě objevuje i v dílech secesního umělce. "Věnoval se propagaci vinařských značek. Velice známé jsou například dva plakáty na šampaňské víno firmy Moët & Chandon, které obletěly celý svět, ale i další návrhy plakátů," uvedl. 

Sám John Mucha se za znalce vína nepovažuje, i když kvalitním vínem nepohrdne. 

Alfons Mucha byl český malíř a designér období secese. Stal se známým téměř přes noc díky divadelnímu plakátu Gismonda, který si objednala pařížská herečka Sarah Bernhardtová. Herečka později uzavřela s Muchou smlouvu a on pro ni a Divadlo Renesance v Paříži vytvořil ještě několik dalších plakátů. 

Jeho životním dílem je cyklus velkoformátových pláten Slovanská epopej, na kterém pracoval osmnáct let. O místo jejího umístění se v poslední době přou Praha s Moravským Krumlovem, kde jsou obrazy uchovávány. 


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.