ZMIZÍ ČESKÉ VÍNO Z OBCHODŮ KVŮLI SPOTŘEBNÍ DANI?

ZMIZÍ ČESKÉ VÍNO Z OBCHODŮ KVŮLI SPOTŘEBNÍ DANI?

10.05.2023 Jana Čiháková

Někteří čeští vinaři z pohraničních oblastí se připravují na zřízení prodejních míst za hranicemi Česka kvůli možnému zavedení spotřební daně na víno. Týká se to například oblasti kolem jihomoravského Mikulova nebo Valtic. Novinářům to dnes řekl prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad. Zavedení daně navrhuje Národní ekonomická rada vlády (NERV) jako součást balíčku opatření ke konsolidaci veřejných financí. Vláda ho má představit ve čtvrtek.

Chlad poznamenal, že pro malé vinaře činí prodej přímo zákazníkům takzvaně "z baráku" velkou část jejich zisků a jde o nejrentabilnější prodej za poslední roky. Podle něj může být reakcí vinařů na zavedení spotřební daně také likvidace vinohradů. "Už se dělají v některých vinařstvích propočty," řekl. Jako dopady zavedení daně zmínil také rozvoj černého trhu.

Svaz vinařů poukazuje na to, že spotřební daň na víno je nulová ve 14 zemích EU. Minimální daň se platí ve Francii a její výběr směřuje do fondu na podporu vinařství. Chlad poznamenal, že v otázce spotřební daně by se mělo vyčkat na případnou harmonizaci v celé EU. Je to podle něj téma, které by se mělo začít řešit do dvou až tří let vzhledem k tomu, že je tlak na to, aby se k zavedení spotřební daně v EU přistoupilo. Zdravotní aspekty podle něj akcentuje například Světová zdravotnická organizace (WHO).

TŘETINOVÉ ZDRAŽENÍ

Svaz už dříve uvedl, že zavedení spotřební daně 23,40 Kč na litr povede k růstu cen běžné lahve vína za 100 Kč v obchodech o 35 Kč. Chlad řekl, že v kategorii vín kolem 100 Kč se v ČR prodá 80 procent domácí produkce a zdražení by vedlo k tomu, že se česká a moravská vína dostanou do dražších segmentů. Vína od 130 Kč a výše dnes podle něj kupuje pouze deset až 15 procent lidí. Podle svazu by to tedy vedlo k propadu prodeje tuzemských vín až o 40 procent.

Upozornil na to, že na českém trhu lze najít i víno z Nového Zélandu, které stojí 50 Kč a po zavedení daně se může zdražit na 85 Kč. Existují i vína ze Španělska, které se dováží za 0,20 eura (4,70 Kč) za litr, které se pak stáčí do lahví a dalších obalů. Podle Chlada tak levné produkci čeští vinaři ani v případě zdanění dovozu nedokážou konkurovat.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.