Zelenina, která léčí i chutná

Zelenina, která léčí i chutná

23.09.2015 Renata Reihserová

Pochytá bakterie, zdolá stres a zatočí s viry stejně bravurně, jako dá chuť a vůni jídlu, aby nám nakonec poskytla radost z krásných vlasů nebo přinesla rozkoš nejen gastronomickou. Někoho příliš pálí a štípe v očích, jinému vadí její výrazná chuť a vůně. Ale v každém případě bychom ji v pomyslném žebříčku životu prospěšných potravin s klidným svědomím zařadili hodně vysoko. Správně tušíte, že řeč je o cibuli.

Obsahuje totiž řadu biologicky hodnotných látek, jako jsou bílkoviny, cukry, draslík, vápník, fosfor, železo, fluór a vitamin C. Upravuje i střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnosti žlučník, má močopudný účinek, vliv na srdeční činnost, uklidňuje nervy, ovlivňuje příznivě činnost štítné žlázy, působí proti nachlazení a mnoha dalším neduhům. Má však dráždivý vliv na játra a slinivku břišní, a tak po jejím požití vylučují tyto orgány více šťáv.

Zmínky o cibuli nacházíme již v hluboké historii lidstva. Cibule  byla potravou už v době stavby pyramid, ostatně jako mnohé další cibuloviny. Zprvu byla, zvlášť ostřeji čpící šalotka, ve všeobecné oblibě, pak ale například vznešení Římané začali považovat její pach za nedůstojný jejich postavení.

1

Základ světových kuchyní

Bez cibule se neobejde celá řada světových kuchyní – francouzská, italská, arabská, maďarská či španělská. Cibuli máme k dispozici po celý rok a pojídat jí můžeme v různých formách – nejlépe syrovou, ale i vařenou, dušenou, smaženou nebo pečenou. 

Už si možná ani neuvědomujeme, že když chceme něco uvařit, zcela automaticky sáhneme do spíže po cibuli jako po jedné z prvních ingrediencí. Ať už jdeme vařit guláš, nebo připravit syrový salát či pomazánku. Víme ale, že můžeme použít její rozmanité chutě, barvy a tvary?

Nejčastěji jistě využíváme klasickou cibuli kuchyňskou jako základ gulášů, polévek či luštěninových pokrmů.

Cibule šalotka (tzv.množilka) má ostřejší chuť. Ve Francii se používá ve třech odrůdách – šedé, růžové a zlatohnědé. Má v sobě vitaminy C, B i látky s dezinfekčním účinkem. Využívá se i nať. Na trhu je k dostání hlavně v létě a na podzim. Přidává se zejména do omáček. Je velmi trvanlivá, při dobrém uskladnění vydrží až dva roky a obsahuje ze všech cibulí nejvíc silic.

Cibule zimní (také sečka, ošlejch, cibule sibiřská) má řadu typů – tzv. čínský, japonský či ruský. Další formou je cibule živorodá (chcete-li egyptská), česnekocibule apod.

Perlovka je sice příbuzná více pórku, ale vytváří drobné, bílé, lesklé cibulky velmi jemné chuti. Jejich delikátnost vyniká především v různých nálevech s rozmanitými přísadami (kapary, estragon, pepř, česnek). Výborný je ale i kyselý nálev kořeněný bobkovým listem, hořčicí, koriandrem, pepřem a novým kořením, popřípadě i hřebíčkem.

Cibule prorůstavá (nebo také poschoďová, patrová) je křížencem mezi cibulí kuchyňskou a zimní. Nerozmnožuje se semeny, nýbrž pacibulkami, které často raší ještě na rostlině, čímž vznikají další patra. Sklízí se nejen cibule, ale i pacibulky a nať.

Celý text naleznete v novém čísle časopisu Svět potravin, které je právě v prodeji!

zari

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.