ZELENÁ PRO CELOZRNNOU MOUKU: VLÁKNINA POMŮŽE OHLÍDAT I ŠPATNÝ CHOLESTEROL

ZELENÁ PRO CELOZRNNOU MOUKU: VLÁKNINA POMŮŽE OHLÍDAT I ŠPATNÝ CHOLESTEROL

19.07.2024 Jana Čiháková

Trápí vás vysoký cholesterol a chcete nejprve zkusit změnu životosprávy, než vám lékař předepíše prášky? Pojďme si říct, jakou roli má na snížení hladiny krevního cholesterolu vláknina. „Jde o skupinu polysacharidů, které mají pozitivní vliv na zdraví, nepodléhají trávení v tenkém střevě, díky čemuž mají nízkou energetickou hodnotu a jsou částečně nebo plně fermentovány bakteriemi tlustého střeva, a tím podporují rozvoj naší střevní mikroflóry,“ říká nutriční specialistka Veronika Pourová.

V rozsáhlé studii z roku 2016, která 14 let sledovala přes 350 tisíc účastníků, vyšlo najevo, že konzumace celozrnných produktů bohatých na vlákninu snižuje riziko úmrtí na srdečně-cévní onemocnění (kam se řadí i vysoký cholesterol v krvi), dále úmrtí na rakovinu, diabetes, onemocnění dýchacích cest, infekce a další „Vlákninu do jídelníčku můžete doplnit třeba tím, že zařadíte více celozrnných produktů, například celozrnné mouky Pernerka,“ říká Ing. Mgr. Veronika Pourová, nutriční specialistka Nehladu.

Zvýšený celkový a LDL cholesterol jsou považovány za jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik srdečně-cévních onemocnění, což je celosvětově nejčastější příčina úmrtí. Uvádí se, že vhodná životospráva pomůže snížit cholesterol o 5-15 %.

„Vliv vlákniny na snižování hladiny cholesterolu je jeden z jejích nejlépe popsaných efektů, a my proto máme v ruce cenný nástroj. Jde však o to, aby každý jednotlivec skutečně do jídelníčku zařadil dostatek celozrnných obilovin (celozrnná pšenice, žito, oves, ječné kroupy a další), luštěnin, ovoce a zeleniny, a dostal se tak na denní doporučené množství 25-38 g vlákniny,“ uvádí Ing. Mgr. Veronika Pourová, nutriční specialistka Nehladu.

A jakým mechanismem pomáhá vláknina snižovat hladinu cholesterolu v krvi? Rozpustná viskózní vláknina, která se nachází v potravinách v různé míře, pomáhá vytvořit vrstvu v tenkém střevě. Ta brání zpětnému vstřebávání žlučových kyselin obsahujících cholesterol, což podpoří tvorbu nových žlučových kyselin z cholesterolu a tím pádem i využití cholesterolu v krvi, jehož hladina se v důsledku sníží. Nejlépe popsaný je efekt ovesných a ječných beta glukanů, pektinu, psyllia a guarové gumy. Tento pozitivní efekt byl v rámci různých studií pozorován již v rámci několika týdnů.

ZÁCHRANA PŘED ŽLUČOVÝMI KAMENY

Pokud je zvýšená hladina cholesterolu v krvi, zvyšuje se také využívání cholesterolu pro tvorbu žlučových kyselin. V důsledku toho roste koncentrace cholesterolu ve žluči a hrozí jeho krystalizace a vznik tohoto typu žlučníkových kamenů.

„V západním světě je 75 % případů žlučníkových kamenů tvořeno právě cholesterolem a bylo pozorováno, že jedinci s cholesterolovými žlučovými kameny konzumují méně vlákniny než zdravá populace,“ říká Pourová.

Další, v poslední době významně zkoumaný mechanismus, jak ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi, je složení střevního mikrobiomu. V našem střevě žije mnoho druhů bakterií, které se živí právě vlákninou, a které produkují celé spektrum metabolitů. Zatím není jasné, jakým přesným způsobem tyto metabolity ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Ukazuje se však, že zařazení dostatku vlákniny ovlivňující složení střevní mikroflóry může v důsledku ovlivnit i hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho jsou některé bakterie ve střevě schopné metabolizovat cholesterol ze žlučových kyselin na coprostanol, který je z velké části vyloučen stolicí. Dalším způsobem, jak ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi, je pak zařazení probiotik do stravy. Zatím však není jasné, které střevní mikroorganismy nejvíce ovlivňují riziko srdečně-cévních onemocnění.

„Co však víme, je to, že bakterie žijící v našem střevě můžeme vyživit tím, že doplníme do jídelníčku dostatek vlákniny. Tímto způsobem se na snížení hladiny cholesterolu v krvi podílí i další typy vlákniny než jen viskózní rozpustná vláknina, která brání vstřebávání cholesterolu ze žlučových kyselin. Na scénu tak přichází druhy vlákniny sloužící převážně jako zdroj energie pro střevní mikroflóru,“ říká Veronika Pourová.

„Pokud jste motivováni ke změnám ve Vašem jídelníčku, můžete začít třeba tím, že vyměníte nebo aspoň částečně nahradíte hladkou mouku za celozrnnou Pernerku, do jogurtu přidáte lněné semínko nebo si na palačinky místo džemu dáte lžičku čekankového sirupu,“ navrhuje Pourová.

Ač je vláknina ze stravy mocnou zbraní v boji s vysokým cholesterolem v krvi, nesmíme opomíjet ani ostatní faktory. „Pokud máte vyšší krevní cholesterol, zaměřte se také na pravidelnou pohybovou aktivitu, co nejnižší konzumaci alkoholu, omezení jednoduchých cukrů a nadbytečných zdrojů tuku ze stravy, snažte se udržovat svou hmotnost v normě a pravidelně choďte na preventivní prohlídky k lékaři,“ uzavírá Pourová.


Mohlo by vás zajímat

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

PROBLÉMY S PŘÍJMEM LUŠTĚNIN? MÁME PRO VÁS FINTU, KTERÁ OŠÁLÍ VAŠE CHUTĚ

29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.