Zázrak jménem quinoa: Už jste ochutnali?

Zázrak jménem quinoa: Už jste ochutnali?

07.09.2021 Jana Čiháková

Bílá, černá nebo tříbarevná. Quinoa je bezlepkové zrno, které patří mezi potraviny nejbohatší na bílkoviny. Obsahuje ale také železo, mangan či riboflavin, který mimo jiné pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi. I proto se řadí mezi takzvané superpotraviny.

Quinoa obsahuje rovněž vysoké množství lysinu, vitaminu E, který působí jako antioxidant, hořčíku a vápníku. Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže konzumací můžete předejít i vzniku žlučových kamenů. Zároveň vláknina pomáhá z těla vylučovat toxiny.

Quinoa je bohatá na fytonutrienty jako jsou antioxidatny (kyselina ferulová, kumarová, vanilová) Také obsahuje antioxidanty jako quercetin a kamferolem – množství v quiona je podobné jako v brusinkách. Má skvělé protizánětlivé účinky. Ostatní zrna spíše zánět podporují,“ říká výživový poradce Martin Škába.

Inkové prý quinou uctívali jako „matku zrn“, která dávala mužům sílu. Dnes se jedná o výbornou alternativu k rýži či kus kusu, kterou seženete ve třech barevných variacích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť a podobá se bílé rýží. Červená quinoa je křupavější a má oříškovou příchuť. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Výborně se dá použít všude tam, kde má mít pokrm zrnitou konzistenci. Oceníte ji jako ideální přílohu k dušeným pokrmům nebo jako součást nejrůznějších salátů. Klidně vám nahradí i rýži v mletém mase, zapékaných rajčatech a paprikách nebo různých vegetariánských placičkách. Nejlépe chutná v kombinaci s lososem, cizrnou, tuňákem, okurkami a již zmiňovanými rajčaty a paprikami.

Před vařením propláchněte

Quinou je před vařením důležité pořádně propláchnout. Každé semínko totiž pokrývá hořká vrstva saponinu, která ho chrání před hmyzem a ptáky. Pokud byste tuto vrstvu před vařením neodstranili opláchnutím, nejen že quinea bude chutnat nahořkle, ale může způsobit i alergickou reakci či bolení břicha. U některých značek quinoi je na obalu uvedeno jestli je již propláchnutá či nikoli.

Zdroj CZ TEST (archiv 2016), foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

08.02.2024 | Podle údajů Českého statistického úřadu a dat organizace Suchej únor vypil průměrný Čech v roce 2022 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin. Česko se tak řadí ve spotřebě alkoholu spolu s Litvou a Moldavskem do evropské TOP trojky, celosvětově nám pak náleží čestné místo mezi TOP 5 zeměmi na světě ve spotřebě alkoholu.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.