09.03.2023 Jana Čiháková
Legendární plzeňská Hospoda Na Spilce s novým rokem rozjela tradici nedělních Pivovarských brunchů. Konají se v reprezentačních prostorech pivovaru Plzeňský Prazdroj a nabízejí vítanou možnost dosyta si užít neděli a načerpat potřebnou energii do nového týdne. Jarní brunch se koná 19. března od 11 do 15 hodin.
Tým zkušených profesionálů pod vedením šéfkuchaře Lukáše Holého připraví sladké, slané, teplé i studené delikatesy v duchu evropské kuchyně, včetně té středomořské. Na výběr tak budou například marinované krevety s bazalkovým pestem, marinované a nakládané mořské ryby a dary moře, pečený filet z lososa, krevety na česneku, grilovaný jeseter, ale také grilovaná kachní prsa či vepřová panenka sous-vide s omáčkou ze zeleného pepře. A co k tomu? Bude vše! Od mačkaných brambor s jarní cibulkou a smetanou, salátu Caesar, pečené a grilované zeleniny až po rozmarýnové grenaille. Chybět nebude ani sladká tečka – třeba Tiramisu, šlehané mascarpone nebo čokoládová pěna s čerstvým ovocem.
Cena 750 Kč/osoba zahrnuje také konzumaci nápojů: vody, kávy, piva Pilsner Urquell, Frisca, Birellu a speciálů z experimentálního pivovaru PROUD. Vzhledem k omezenému počtu míst na Pivovarském brunchi je doporučena předchozí rezervace.
27.03.2023 | Potravinářská komora ČR již několik let varuje všechny zúčastněné strany, zemědělské ministry, celou vládu i další zástupce státní správy před možnými dopady Zelené dohody pro Evropu. „Green Deal“ a jeho dopady změní nevratně Evropu a nebude cesty zpět nebo jen za cenu extrémních výdajů. Bude stále obtížnější produkovat základní potraviny, chovat zvířata či pěstovat suroviny, na které jsme zvyklí. Vše budeme dovážet za vysoké ceny ze třetích zemí a bezpečnost a kvalita potravin významně poklesne.
21.03.2023 | Vinařství Miroslav Volařík z Mikulova získalo na první soutěži seriálu Zlatá liga, kterou byla Berliner Wine Trophy, velkou zlatou medaili za Pálavu, výběr z cibéb 2021. Další tři vína stejného vinařství získala zlatou medaili.
28.03.2023 | Zejména v souvislosti se šířením ptačí chřipky v chovech drůbeže v naší zemi se stala častou součástí zpráv o rizicích ptačí chřipky také teze, že jde o nemoc přenosnou na člověka. To mohlo minimálně v části spotřebitelů vzbudit obavy z kontaktu s drůbeží, například ve venkovských malochovech, a také obavy z konzumace masa a vajec. Ve skutečnosti se ale přenos ptačí chřipky na člověka v ČR dosud nikdy neprokázal, a plně průkazné nejsou ani případy přenosů této nemoci v jiných, zejména asijských teritoriích.