Zase závadná tresčí játra

Zase závadná tresčí játra

10.02.2011 Zdroj: SVS ČR

Jako příklad, „jak se to má“, může svědčit spolupráce s Občanským sdružením spotřebitelů TEST, které nakoupilo a nechalo vyšetřit 8 vzorků tresčích jater. U jediného výrobce (z Polska) zjistili nadlimitní množství dioxinů. Okamžitě kontaktovali Státní veterinární správu ČR.

Vzápětí jsme podnikli příslušné kroky, provedli jsme šetření u firmy Gaston, která výrobek nevyhovující šarže tresčích jater dovezla, a zjistili, že již není na skladě. Šlo o šarži, která byla na náš příkaz loni v srpnu zlikvidována. Tyto výrobky si však koupil malý obchodník v tržní síti ještě před příkazem a místo, co by ji vrátil, uvedl ji nyní do oběhu. Informace jsme předali jako podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která zajistí odběr a vyšetření vzorku a případnou kontrolu stažení nevyhovujícího výrobku z trhu. Samozřejmě následovala informace do Systému rychlého varování RASFF.

Problém s tresčími neřešíme poprvé, v roce 2009 jsme nařídili vrátit do Polska dvakrát zásilku dioxiny kontaminovaných tresčích jater, a informovali jsme polskou veterinární správu, další případ řešila Státní zemědělské a potravinářská inspekce v loňském roce.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.