23.12.2022 REDAKCE
Původní duch Vánoc už je nějaký pátek tatam. Není divu, že na kubu, který dříve ovládal vánoční tabule zcela běžně, se už v řadě domácností zapomnělo. Je to ale škoda. Z nutričního hlediska má rozhodně co nabídnout!
Jídlo, které by si dnes zasloužilo renesanci pro své nutriční hodnoty a originální chuť, bývalo kdysi jen jakousi z nouze ctností. Připravovalo se z lehce dostupných, laciných surovin a zejména v zimě nahrazovalo vydatnější masové pokrmy. Navíc na dlouhou dobu zasytilo a během studených dnů i příjemně zahřálo. Původně se kuba nepřipravoval jen výhradně o svátcích, přesto je jídlo právě s nimi obvykle spojováno. Dá se předpokládat, že jeho kořeny sahají hluboko do minulosti, až do dob předkřesťanských, kdy o nějakých Vánocích u nás nebylo ani vidu ani slechu.
Naši předci, staří Slované, chovali les a jeho dary ve veliké úctě. K přírodě se stavěli pokorně, s plným vědomím její síly. Živili se z přírodních zdrojů, lovili zvěř a sbírali plody. Houby považovali za dobrou alternativu masa a využívali je pravidelně v rámci kuchyně. V prosinci oslavovali tzv. Kračun, svátek zimního slunovratu, který lze považovat za předchůdce současných Vánoc. Kromě nejrůznějších rituálů připravovali slavnostní menu, jehož součástí s největší pravděpodobností býval i zmiňovaný houbový kuba.
S nástupem křesťanství se řada pohanských zvyklostí zadupala do země, nicméně houby – přestože šlo do určité míry o pohanský symbol – dostaly milost. I nadále se objevovaly na stolech prostých i bohatých lidí, velké oblibě se těšily i v rámci slavnostních tabulí na panských dvorech. Mnohde bylo i pravidelnou povinností poddaných odevzdávat vrchnosti určité množství nasbíraných hub. Je doloženo, že i církevní hodnostáři a velké autority své doby, Cyril a Metoděj, platili za příležitostné konzumenty těchto lesních darů.
Houbový kuba se na slavnostních stolech objevoval v rámci vánočních oslav daleko dříve než kapr a bramborový salát. Tradice svátku praví, že až do večera se na Štědrý den nesmí konzumovat maso a vhodnou alternativou, která zasytí i chutná, byl a je právě zmiňovaný kuba. V některých domácnostech se dodnes servíruje k obědu, případně se nabízí jako bezmasý předkrm štědrovečerního menu. Setkat se můžete i s více variacemi receptu, třeba s přidanými škvarky, případně s rýží nebo jáhlami namísto ječných krup.
Houbový kuba je oblíbené postní jídlo, které je vhodnou přípravou na sváteční, převážně masité hodování. Obvykle se připravuje z krup, proč ale letos nevyzkoušet něco nového a nenahradit je pohankou? Tahle starobylá, v současnosti neprávem opomíjená obilnina má totiž mnoho výhod. Je to mimořádně zdravá potravina, obsahující spoustu kvalitních bílkovin, vlákniny, stopových prvků i vitaminů. Má příjemnou oříškovou chuť a je uvařená rychleji než kroupy. A s houbami a majoránkou si výborně rozumí. Tak dobrou chuť a pěkné svátky!
Pohankový kuba, Voňavá pohanka s houbami, bramborami a ozdobená rukolou
BUDETE POTŘEBOVAT:
320 g pohanky Menu Gold
40 ml oleje
200 g cibule
200 g směsi hub (žampiony, hlíva ústřičná)
Zeleninový vývar
Majoránka
200 g brambor
20 g rukoly
POSTUP:
Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby. Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5. Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout. Na kostičky nakrájené brambory předvaříme. Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova. Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou. Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C. Na talíři k pohanku s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.
30.05.2023 | Prvorepubliková česká značka Dynybyl rozšiřuje své portfolio jalovcových ginů o další příchuť, tentokrát s ovocnou sladkostí šťavnaté meruňky a broskve, která je hitem letošního léta. Novinka Dynybyl Gin Nectar propojuje svěží jalovcovou chuť originálního ginu v kombinaci s čerstvou vůní meruňky a broskve. Inspirováno českým sadem a lokálním ovocem.
10.01.2023 | Tento pokrm je sice často vnímán jako snídaně, může se ale použít i jako předkrm. V Turecku se totiž řadí do tzv. Mezze jídel, což je vlastně takové úvodní pohoštění před jídlem.
16.12.2022 | Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni. Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.