recepty  

Žampionový štrúdl

Žampionový štrúdl

16.02.2015 Mgr. Kateřina Kmecová

Do jakého roku vznik štrúdlu spadá, zůstává gastronomickým tajemstvím, jisté je jen to, že první písemná zmínka pochází z roku 1696, kdy se objevil v kuchařce s názvem „Koch-Puech“.

Doba přípravy: 80 minut, na 2 štrúdly

Ingredience: 1 balení listového těsta, 2 lžíce oleje, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 200 g anglické slaniny, 500 g žampionů, sůl, pepř, hrst strouhanky, 300 g oblíbeného tvrdého sýra, 4 lžíce rozpuštěného másla

Postup: V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a nakrájenou slaninu. Přidáme nakrájené houby, ochutíme a necháme chvíli dusit. Přimícháme strouhanku a směs necháme vychladnout. Z listového těsta vyválíme dva pláty, po celé ploše kromě okrajů je posypeme polovinou nastrouhaného sýra, na něj poklademe připravenou náplň a posypeme zbylým sýrem. Smotáme do obvyklého tvaru a potřeme máslem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 180 °C.


Mohlo by vás zajímat

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.