Záhada předražených jablek: Ceny ovoce i zeleniny jsou v rukou obchodních řetězců

Záhada předražených jablek: Ceny ovoce i zeleniny jsou v rukou obchodních řetězců

27.04.2021 Jana Čiháková

Pěstitelé zeleniny prodávají své zboží obchodním řetězcům za zhruba poloviční cenu, než jakou zaplatí spotřebitelé v obchodech. Na tiskové konferenci to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Na vině je podle něj kromě marží řetězců i vysoká daň z přidané hodnoty, která v ČR činí 15 procent, v jiných evropských státech je podle něj nižší.

Zelináři minulý týden zahájili na polích sklizeň cibulky, pažitky, ředkviček a chřestu. Z krytých ploch jsou sklízeny saláty. V dalších týdnech se podle Hanky budou přidávat další druhy, například kedlubny, špenát či saláty.

Zelenina se v Česku pěstuje na více než 11 000 hektarech, podobně jako loni. Mezi nejoblíbenější druhy patří kromě celoročně pěstovaných skleníkových rajčat a okurek právě jarní zelenina. Počasí podle Hanky letos zpozdí sklizně zhruba o deset dní. Dodal, že zelináři nemají dostatečné skladovací kapacity, chybí jim zhruba na 100 000 tun zeleniny.

Stejné ceny? To nečekejme

Cenová stabilita u zeleniny podle něj nebude, dokud nebude v obchodech alespoň polovina zeleniny z ČR. Podobně se k cenám vyjdřují ovocnáři. Jak řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík, loni v červnu a červenci byly v obchodech podle údajů Českého statistického úřadu jablka za 50 korun/kg, on sám viděl za 70 Kč/kg. V té době podle něj byla na pultech pouze zahraniční produkce, pokud česká produkce nebude dostatečná, přijde podle něj dlouhodobé zdražení.

Za posledních několik desetiletí profesionální čeští pěstitelé snížili produkci ovoce o 42 procent, zmizelo více než 10 000 hektarů sadů. Každý obyvatel ČR tak přišel v přepočtu o jeden ovocný strom.

Svazy se spolu se Zemědělským svazem nyní snaží podpořit spotřebu tuzemské zeleniny a ovoce kampaní, ve které připomínají, že letošní rok vyhlásila Organizace spojených národů Rokem ovoce a zeleniny. V době sklizně chtějí zvyšovat zájem spotřebitelů o ředkvičky, rané brambory, kořenovou zeleninu, rajčata, listovou zeleninu, jahody, třešně, meruňky, švestky a jablka.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.