Z trhu se stahují rozinky z Íránu kontaminované ropnými oleji

Z trhu se stahují rozinky z Íránu kontaminované ropnými oleji

17.09.2020 Jana Čiháková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole ve velkoskladu zjistila, že 21 tun rozinek bylo kontaminováno ropnými oleji. Šlo o značku Rozinky Malayer. Distribuční společnosti - Orient Bohemia inspekce nařídila, aby je stáhla z trhu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Závadné rozinky mají označení šarže a datum minimální trvanlivosti do prosince 2021, velikost balení je deset kilogramů a jeden kilogram, jsou původem z Íránu. Dodavatelem ze země původu je Mr. Amin Mearaji Far, TABRIZ - Írán.

Inspektoři vzorek odebrali ve velkoskladu společnosti Orient Bohemia. Laboratorní rozbor v potravině potvrdil přítomnost minerálních (ropných) olejů v množství 173 miligramů na kilogram. Příslušný právní předpis ale podle inspekce vůbec nepřipouští přítomnost minerálních olejů.

"Inspektoři SZPI proto dovozci zakázali uvádět na trh dosud neuvolněnou část závadné šarže potraviny a dále nařídili okamžité stažení uvolněné části šarže od všech odběratelů. Šetření dalších fází odběratelského řetězce ze strany SZPI pokračuje," uvedl Kopřiva.

SZPI informaci vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. S kontrolovanou firmou inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.


Mohlo by vás zajímat

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.