VZHŮRU NA VINICE: VÍKEND JE PRO TO JAKO STVOŘENÝ

VZHŮRU NA VINICE: VÍKEND JE PRO TO JAKO STVOŘENÝ

02.06.2023 Jana Čiháková

V Praze se letos koná pátý ročník akce Putování pražskými vinicemi, při které lidé budou moci navštívit 14 vinic v metropoli a na některých ochutnat vína z jejich produkce. Akci dnes na tiskové konferenci ve vinici na Albertově představili zástupci pražského magistrátu, který ji organizuje.

Podle předsedy magistrátního památkového odboru Jiřího Skalického je smyslem akce zejména představit vinice a jejich příběhy jako součást kulturní krajiny v metropoli.

Ve vinicích budou podle Skalického připraveni průvodci, kteří návštěvníkům přiblíží jejich historii. Na některých bude možné ochutnat a zakoupit místní vína, připraven je i další doprovodný program. Do akce jsou podle ředitele zapojeny skoro všechny pražské vinohrady, které postupně přibývají.

Skalický dodal, že koncept akce vznikl s ohledem na památkovou péči. "Hledali jsme něco, co by bylo spojeno s památkovou péčí, rozvojem města a jeho kultivací," uvedl. Dodal, že právě vinařství se ukázalo být zatím nepříliš probádanou součástí pražské kulturní krajiny. Akce měla podle ředitele před pandemií koronaviru návštěvnost kolem 5000 lidí. "Letos má být hezké počasí, tak bychom to mohli i překonat," řekl.

"Třebaže Praha není typickou vinařskou oblastí, může se pochlubit vinicemi v malebných částech města. Některé z nich patří dokonce k těm vůbec nejstarším, jaké v Čechách vznikly, jiné se řadí k tomu nejlepšímu, co české vinařství nabízí," doplnil pražský radní pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09), který akci zaštítil.

Akce se bude konat v sobotu a v neděli mezi 10:00 a 17:00 ve vinici Máchalka v Praze 9, vinici Albertov a Grébovka v Praze 2, vinici Baba v Praze 6, vinici Salabka a Zilvarově vinici v Troji, vinici Vyšehradské kapituly a Vyšehradské vinici, Modřanská vinici, dále vinici Svatojánská na Hradčanech, Svatováclavské a Strahovské na svazích Petřína a teprve druhým rokem připojené vinici na Vítkově a v Lysolajích.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.