Vyznávání živé stravy není bez rizik

Vyznávání živé stravy není bez rizik

26.03.2015 Mgr. Marie Martiňáková

Vitariánství a frutariánství patří k nejvyhraněnějším formám veganství. Omezení se netýkají jen stravy, ale celého životního stylu, a jsou doprovázena meditací a návratem k harmonii.

Přestože většina z nás vnímá teplé jídlo jako základ a vaření potravin jako normální věc, stoupenci těchto stravovacích alternativ vycházejí z informací, že teplem upravená strava je pro člověka nepřirozená a potraviny znehodnocuje. Během úpravy dochází k nepřirozeným modifikacím, ničí se mnoho cenných látek, jako enzymy, důležité pro správné metabolické pochody, a některé vitaminy.

Studie ovšem prokázaly, že například po tepelné úpravě mrkve a rajčat se zvýší obsah a využitelnost beta-karotenu, což je důležitý antioxidant. Zastánci syrové stravy tvrdí, že se cítí jako znovuzrození a navíc se zbavili dosavadních neduhů, např. alergií, častých viróz apod. Seriózní studie, které by tyto účinky potvrzovaly, ale neexistují.

Živá vs. mrtvá strava

Vitariáni konzumují potraviny v syrovém stavu, tedy bez tepelné úpravy nad 45 °C, podle jejich filozofie je strava zahřívaná nad uvedenou teplotu „mrtvá“. Proto si cení toho, že při přípravě jejich jídelníčku nedochází prakticky k žádným nutričním ztrátám, tedy kromě těch, které způsobuje transport a skladování. Úprava potravin pomocí tepla způsobuje jev zvaný leukocytóza. Leukocytóza je popisována jako zvýšení výskytu bílých krvinek v krvi, které plní obranou funkci při průniku cizích částic do organismu. To je dle zastánců důkaz, že tepelně zpracované poživatiny jsou pro tělo neznámou látkou, které tělo identifikuje jako nebezpečné.

raw

Boom vitariánství

Hlavními složkami syrové stravy jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko, bylinky i koření. Někdo také konzumuje sušený zelený ječmen a vyskytují se i stoupenci konzumující nepasterované mléko a mléčné výrobky. Zejména začátečníci si při přechodu mohou dopřát javorový sirup a sirup z agáve.

Místo „vaření“ používají vitariáni termín příprava stravy a nejčastěji k tomu používají nůž, struhadlo a mixér. Používá se nakličování semínek, obilovin a luštěnin, odšťavňování ovoce a zeleniny, namáčení ořechů a semínek, mixování a vysoušení za pomocí tzv. dehydrátoru, který šetrně odstraňuje vodu z potravin.

O tom, že vitarianství zažívá boom, svědčí i reakce obchodníků. Existují vitariánské kuchařky, restaurace, kavárny, zdravé výživy se předhánějí v nabídce vitariánských produktů. Dokonce i výrobci nábytku nabízí speciálně upravené raw food kychyně.

Ovšem přejít na vitariánství není jednoduché, vyžaduje to sebekázeň při zvykání si na nový stravovací režim, zejména pokud jste byli zvyklí mít denně teplý oběd a často na talíři maso. Takoví začátečníci musejí počítat se silnými detoxikačními účinky a šance, že setrvají v tomto stylu výživy delší čas, je mizivá. Nejčastěji proto k vitariánství dospějí vegani a vegetariáni.

raw2

Syrovou stravu dobře zvažte

Frutariánství ani vitariánství nejsou racionálními výživovými směry a vyskytuje se v nich mnoho nepodložených výživových doporučení. Jde tedy o přírodní léčbu pro kohokoli, jak tvrdí její zastánci, nebo okrajovou, vedlejší dietu, která přitahuje zejména idealisty? Tato otázka si zasluhuje náležitou úvahu, zejména pokud zvažujete praktikování této diety.

Dle mínění většiny odborníků je uvedený způsob stravování nutričně rizikový, jeho přednost vidí však mnozí v  tom, že ho velká část dnešní přejídající se populace může využít při detoxikačních kúrách. Velmi rizikové je naopak zavedení syrové stravy do jídelníčku mladých dospívajících dívek, které v rámci až nepřirozeného hubnutí zkoušejí cokoliv a snadno se mohou dopracovat k poruchám příjmu stravy. Tepelná úprava zeleniny a ovoce je vhodná také u seniorů a malých dětí. Jsou pro ně stravitelnější a zlepšuje se konzistence jídla. Senioři mnohdy nejsou schopni čerstvé plodiny konzumovat, a tak se ochuzují o vlákninu i řadu vitamínů. Přitom teplo zdaleka ne všechny ničí. Ve vývaru nebo zelenině dušené v páře neztratíte nic důležitého.

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Lék na alergii? Dieta.

28.07.2015 | Alergií na potraviny přibývá, zejména v západních zemích. Dieta, která eliminuje z jídelníčku problematické potraviny, se sice neřadí mezi typické alternativní druhy výživy, přesto nutí postižené jedince k jinému stravování. Je třeba rozlišit potravinové alergie a potravinové intolerance, případně přecitlivělost na potraviny.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.