04.08.2022 Jana Čiháková
Označování potravin je pro spotřebitele důležité z mnoha důvodů. Mezi ty hlavní patří zajištění vysoké míry úrovně ochrany zdraví a zaručení práva na informace. Požadavky na označování se liší u potravin balených (potravina byla umístěna do obalu u výrobce či v balírně), zabalených (potravina byla do obalu umístěna za nepřítomnosti spotřebitele v jiném místě než u výrobce či v balírně) a nebalených. Pravidla pro označování jsou detailně zpracována zejména u potravin balených.
Informace na obalech potravin nesmějí být zavádějící, musí být jasné, čitelné (povinná velikost písma), přesné a srozumitelné (v českém jazyce). Zároveň nesmějí potravinám přisuzovat určité vlastnosti (např. zabrání nemoci, zmírní nemoc či vyléčí nemoc). Výjimku však tvoří léčivé minerální vody či potraviny určené pro zvláštní výživu. Důležité jsou především informace o složení (možné poškození zdraví spotřebitele- zdůraznění alergenů), trvanlivosti, uchování a výživových údajích dané potraviny. Za informace o potravině je zodpovědný provozovatel potravinářského podniku. Není-li tento provozovatel ze zemí v rámci EU, nese zodpovědnost za informace dovozce potraviny na trh EU.
Povinnost uvádět výživové údaje je pro výrobce závazná. Mezi povinné údaje se řadí:
Tyto povinné výživové údaje je navíc možné doplnit o množství jedné nebo více z níže uvedených živin:
Výživové údaje musí být umístěny ve stejném zorném poli a v přesně daném pořadí. Pokud je na obalu dostatek místa, musí být uvedené v tabulce s přiřazenými číselnými hodnotami. V opačném případě mohou být výživové údaje uvedené v řadě za sebou.
Přesně dané pořadí odpovídá následujícímu uspořádání:
Povinné i nepovinné výživové údaje se musí uvádět s přiřazenými číselnými hodnotami v měrných jednotkách dle přílohy XV nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Údaje o obsahu živin se uvádějí v gramech (g) na 100 g nebo na 100 ml, na jednu porci nebo jednotku spotřeby, pokud je na etiketě vyznačena velikost porce a počet porcí v balení. Údaje o energetické hodnotě se vyjadřují v kilojoulech (kJ) a kilokaloriích (kcal) na 100 g či 100 ml. Údaje lze také uvádět jako procentuální podíl referenčních hodnot příjmu na 100 g či 100 ml. Spolu s tímto vyjádřením však musí být v blízkosti referenčního podílu uvedeno „Referenční hodnota příjmu (RHP) u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2 000 kcal)“.
11.08.2022 | Hygienici v Jihomoravském kraji zjistili v 18 z 35 kontrolovaných provozoven nevyhovující zmrzlinu. Laboratorní testy u většiny z nich zjistily bakterie způsobené nedostatečnou hygienou stroje nebo obsluhy. Hygienici navrhli sankce za 70 000 korun.
02.08.2022 | Přestože je životní prostředí v naší zemi kontaminováno téměř nekonečným počtem rizikových látek vznikajících při průmyslové výrobě nebo nedostatečnou likvidací obalů, odpadů a dalších civilizačních produktů, jsou za hlavní rizikové látky stále považovány zejména pesticidy používané převážně (ale nejen) v zemědělství. Toxinů v přírodě je ale mnohem více a zahrnují mimo jiné i širokou skupinu látek, které si vytvářejí rostliny na obranu vůči svým býložravým predátorům.
03.08.2022 | Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť, to nechcete přehánět, ale jinak se najezte.