VYŠŠÍ BEZPEČNOST POTRAVIN! VLÁDA SCHVÁLILA 83 OPATŘENÍ

VYŠŠÍ BEZPEČNOST POTRAVIN! VLÁDA SCHVÁLILA 83 OPATŘENÍ

16.03.2022 Jana Čiháková

Vláda na dnešním jednání podle ministerstva zemědělství schválila 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a výživy v České republice. Jde o preventivní kroky, které mají zajistit, aby potraviny na trhu nepředstavovaly zdravotní riziko, spotřebitel měl při výběru možnost volby a dostatek informací nebo aby se směrem k veřejnosti uskutečňovala zdravotní osvěta a prevence nemocí. Resort zemědělství to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Opatření se věnují například stravování ve školách, zdůrazňují výživu nastávajících a kojících matek nebo stravování v průběhu stárnutí. "Správná výživa je zásadní pro zdravotní stav obyvatel a velmi úzce se dotýká zemědělské produkce a výroby potravin. Je důležité, aby spotřebitelé měli přístup ke zdravým a bezpečným potravinám," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Doplnil, že i za současného válečného konfliktu na Ukrajině je pro něj bezpečnost potravin na prvním místě.

Dnes odsouhlasená opatření tvoří akční plán, který má vést k naplnění Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 schválené ministry před rokem. Strategie má dva hlavní cíle. Prvním je umožnění výroby a uvádění pouze bezpečných potravin na trh, poskytování ověřených informací o bezpečnosti a kvalitě potravin, a tím posílení ochrany spotřebitelů, jejich zájmů a důvěry v systém. Druhým cílem je zaměření na správnou výživu podporující zdraví obyvatel a vybraných rizikových skupin.

Akční plán vznikl ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a dalšími odborníky na bezpečnost potravin a výživu. S ohledem na aktuální ekonomickou situaci byla opatření podle ministerstva zemědělství navržená tak, aby dále nezatěžovala státní rozpočet.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.