11.12.2019 Jana Čiháková
Otázka, kterou si klade velká část lidí během Vánoc. A protože se regály už pomalu, ale jistě začínají plnit, na nic jsme nečekali a vzali si nabídku „na paškál“. Ve spolupráci se senzorickou laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické jsme otestovali 9 zástupců, které jsme zcela nahodile zakoupili v běžné tržní síti. Na čem jsme si pochutnali a co by nám tak maximálně vylámalo zuby?
Doby, kdy si prakticky každý pekl vánoční cukroví doma a hospodyně mezi sebou soutěžily o nejhezčí, nejlepší nebo neoriginálnější cukroví, se pomalu stávají minulostí. Ne že by se dnes doma vůbec nepeklo, ale podíl domácí výroby se razantně snižuje, přestože je právě samovýroba vánočního cukroví, stejně jako samovýroba jakéhokoli pokrmu, nejvyšší zárukou takového složení potraviny, jaké si spotřebitel sám představuje.
Ale ani v mnoha kupovaných druzích dávno nejsou jen nekvalitní ingredience a celá škála „éček“. Patrně nejvýznamnějším hodnotícím kritériem při výběru je sledovat složení a pátrat zejména po druhu použitého tuku. Nejvíce výrobců používá stále ještě rostlinné tuky a oleje. Ze vzorků, které jsme podrobili analýze, šlo o Špaldové vánoční cukroví a Vánoční cukroví, Čajové pečivo se sladidlem, Vanilkové rohlíčky – Sváteční pečivo. Používá se i kombinace másla, rostlinných tuků a oleje, z testovaných druhů má rostlinné i živočišné tuky ve složení Sladké vánoční cukroví - vánoční kolekce s máslem a Sváteční čajová kolekce.
Čisté máslo je s ohledem na vstupní náklady spíše raritou. Z testovaných produktů jej použili jen dva zástupci – Máslové vánoční rohlíčky a Vánoční cukroví máslové. Použití másla se projevilo o v chuti, u deskriptoru intenzita máslové chuti, porotci uváděli vysoké známky pouze u dvou posledně jmenovaných, naopak u výrobků, kde máslo použito nebylo, uváděli jeho absenci.
Premianta s čistou jedničkou ve všech parametrech se najít nepodařilo, nejlepší udělená známka 1,55 a obhájilo ji cukroví z Globusu (Vánoční cukroví máslové). Vynikalo i Sladké vánoční cukroví - vánoční kolekce s máslem od Penamu, které skončilo na druhém místě. Porotcům naopak nechutnal jen jeden jediný vzorek, který ze senzorické laboratoře odcházel se známkou 3,36l, a to Čajové pečivo se sladidlem. Ovšem nutno podotknout, že hodnotitelé nevěděli, že obsahuje sladidlo a kdyby jim byl tento fakt osvětlen, patrně by výrobek dopadl lépe.
04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.
09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?
26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.