Všechno má své místo, u potravin to platí dvojnásob

Všechno má své místo, u potravin to platí dvojnásob

15.05.2020 Jana Čiháková

Z karanténních důvodů se mnozí zásobili větším množstvím potravin. Víte, jak různé suroviny správně skladovat, tak aby vydržely čerstvé a nepodlehly rychlé zkáze? Přinášíme několik základních doporučení.

Každá suroviny vyžaduje různé skladování. Některé obaly, ve kterých si potraviny zakoupíte, nejsou pro jejich dlouhodobé skladování vhodné. Ideálně suroviny přesypte do vhodných uzavíratelných nádob. Uchovávejte je na tmavších, chladnějších a suchých místech. „Pokud kupujete biopotraviny, které nejsou nijak chemicky ošetřeny, nemají uměle prodlouženou trvanlivost, mohou být lákavou potravou pro různé druhy škůdců, kteří v těchto teplých jarních dnech zažívají svoji zvýšenou aktivitu, je způsob skladování velmi důležitý,“ upozorňuje  Barbora Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti Probio.cz.

Žádný igelit

Pekárenské výrobky do igelitu nepatří a díky správnému skladování se dá značně prodloužit jejich poživatelnost. „Chléb a další pečivo zabalte nejlépe do kuchyňské utěrky či látkového sáčku z přírodního materiálu – bavlna, len, konopí,“ radí expertka. Utěrka pomůže pohltit vlhkost, kterou pečivo vydává, takže tak rychle nezplesniví. Starší chléb usušte a nastrouhejte, poté použijte na zahušťování polévek či na přípravu chlebového nákypu.

Suché na suché

Suché potraviny (rýže, luštěniny, obiloviny, těstoviny, mouky apod.) mají tendenci na sebe vázat vlhkost, která by následně mohla způsobit jejich plesnivění. Pevně uzavřená nádoba na suchém a temném místě je nejlepší prevencí. „Celozrnné mouky nemají rády teplo a přímé slunce, tím, jak mají více živin, více olejů a enzymů, jsou ještě více choulostivější. Takže je nenechávejte na polici na světle,“ doporučuje Bára Hernychová. Dbejte pozornosti, abyste v potravinách neměli škůdce (moly, červotoče, pilouse aj.). Celozrnná mouka vydrží zpravidla okolo půl roku, klasická bílá až devět měsíců.

Potraviny, které milují chlad

Vejce patří do přihrádky v lednici širší stranou dolů. Skladují se v chladu, ideálně při nekolísavé teplotě 5 až 8 °C. Skořápku neomývejte ani neotírejte, abyste nenarušili její ochranný film. Také uvařená vejce se dají uchovávat, nejjednodušeji v hrnku s osolenou vodou, který vložte do lednice. Trvanlivost vajec je 28 dnů od snášky. V případě, že chcete poznat stáří vejce, stačí je ponořit do hrnku s osolenou vodou. Ta čerstvá se budou držet u dna, a čím bude vejce starší, tím bude stoupat výš. Do různých pokrmů jsou nejvhodnější čerstvé bylinky. „Aby si déle udržely svoji skvělou chuť, uložte je stonky do sklenice s vodou nebo speciálních nádobek s víčkem, dolů se dá voda a nahoře se uzavře, aby nevysychaly. Můžete je také zamrazit v ledových kostkách s vodou nebo olejem,“ doporučuje expertka z Probia.cz. Čerstvé maso je doslova živnou půdou mikroorganismů. Dávejte proto velký pozor, aby byla dodržena teplota skladování, ideálně do 4 °C, u ryb a mletého masa okolo 0 až 2 °C. Maso uložte na nejchladnější místo v lednici, buď v původním obalu nebo v uzavřené nádobě, aby nemohlo dojít ke kontaminaci jiných potravin. Mléko se vždy skladovalo v chladu a tmě, a to platí dodnes. Tvrdý sýr nenechávejte v původním obale. Ve fólii rychleji plesniví. Raději ho skladujete pod poklopem nebo ve voskovaném papíru v lednici. Jogurty v kelímku vydrží déle, pokud je při ukládání do lednice obrátíte dnem vzhůru.

Co do chladničky nepatří?

Obecně se dá říct, že většině zeleniny, stejně jako ovoci uchovávání v lednici neprospívá, lepší je využít přirozené klima. Je dobré, aby se zelenina a ovoce skladovaly odděleně a to buď v chladné, temné spíži nebo v suchém sklepě. Ovoce a zeleninu omývejte až těsně před konzumací. Pro brambory je ideální suché, chladné místo. Před použitím brambory vždy zkontrolujte a případné klíčky vyřízněte, obsahují jedovatý solanin. Jablka skladujte v na chladnějších místech, ideálně v bedýnkách ve sklepě, déle vydrží. Uchovávejte je odděleně, pokud nechcete, aby díky ethylenu, který uvolňují, urychlovaly zrání jiných druhů ovoce. Rajčatům, stejně jako lilkům a paprikám, se daří v teplejších podmínkách. Zima a lednice jim nesvědčí, neboť v ní ztrácí chuť i hodnotné látky. Nejlépe jim bude v rozmezí 8 až 15 °C, nebo v pokojové teplotě. Banány do lednice nepatří, nejlépe jim bude v teplotě okolo 15 °C, případně v teplotě pokojové. Proces zrání můžete zpomalit tím, že jednotlivé banány oddělíte z trsu a jejich stopky obalíte potravinovou fólií. Stejně jako u jablek dejte pozor na uvolňovaný ethylen, který urychluje zrání ostatního ovoce.


Mohlo by vás zajímat

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.