Vše má svá pravidla. Víte, jak na nákup okurky nebo cukety?

Vše má svá pravidla. Víte, jak na nákup okurky nebo cukety?

07.08.2020 Jana Čiháková

Okurky patří k základnímu sortimentu zeleniny a na pultech obchodů se s nimi dá setkat po celý rok. V zimě a časně jarních měsících se dovážejí ze Španělska za vcelku příznivé ceny. Podobně je tomu u cuket. Ty jsou nejlevnější právě v letním období. Víte ale podle čeho si je vybrat?

Stejně jako ostatní zelenina musí být také okurky uváděny do oběhu celé, rozhodně se netoleruje vykrajování poškozených míst. Plody nesmějí být napadeny hnilobou, což občas činí problémy prodejcům nabízejícím okurky balené ve fólii. Podmínkou je i čerstvý vzhled a čistota, to znamená, že se mohou nabízet jen bez zbytků zeminy, která nebyla po sklizni řádně odstraněna.
Okurky musí být přiměřeně pevné, nesmí být zavadlé ani nadměrně pružit. Nepovoluje se výskyt plodů hořké chuti. Tuto vadu způsobují zejména šokové změny vegetačních podmínek, proto se okurky záměrně šlechtí k odolnosti proti hořknutí. Prodávané plody musí mít rovněž měkká semena. 
Okurky patří mezi zeleninové druhy, jež nepodléhají tak rychle zkáze jako například zelenina listová. Protože ale i jejich vývoj pokračuje po oddělení plodu od mateřské rostliny, měly by se v domácnosti uchovávat v chladničkách při tzv. sklepní teplotě. 

Zdroj vody a vlákniny 

Cukety se dočkaly větší obliby pro svoje všestranné použití zejména v posledním desetiletí. Řadí se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo) a pocházejí z Mexika a Střední Ameriky. Cuketa má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje jednadevadesát procent vody a dostatek vlákniny. Má rovněž velmi nízký obsah sacharidů a dost bohatou skladbu minerálních látek. V cuketách se nachází i významné množství draslíku a naopak velmi málo sodíku. Rovněž v nich nechybí dostatek fosforu, vápníku a hořčíku, obsahují také železo, měď, fluor a zinek. Zato vitamínů obsahují poměrně málo. Právní předpis požaduje, aby všechny cukety uváděné do oběhu byly celé. Plody musí být samozřejmě zdravé, čerstvého vzhledu, čisté a nepoškozené škůdci. Nesmějí mít dutiny ani zatvrdlá semena. 

Květ je znakem čerstvosti 

Plody cukety musí splňovat podmínky všeobecné obchodní normy, tj. musí být prodávány čisté, celé a zdravé. Povolen je rovněž prodej plodů s většími prasklinami kůry a lehkými popáleninami způsobenými sluncem. Nejmenší délka plodu cukety již není stanovena. Nepřípustné je však poškození plodů škůdci, např. hlodavci.
Zejména v zahraničí se lze setkat také s prodejem plodů, které mají na konci rozkvetlý žlutý květ jako znak čerstvosti. Pro uchovávání cuket v domácnosti platí stejné zásady jako u čerstvých okurek. Je nutné dobře skladovat zejména mladší plody této zeleniny, které jsou daleko náchylnější k vadnutí.

Mohlo by vás zajímat

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.