VÍNA BUDE URČITĚ MÉNĚ: JDE JEN O TO, O KOLIK...

VÍNA BUDE URČITĚ MÉNĚ: JDE JEN O TO, O KOLIK...

03.11.2022 Jana Čiháková

Sklizeň hroznů pro výrobu vína bude letos v České republice přibližně o 15 procent nižší než loni a o deset procent menší, než je dlouhodobý průměr. Důvodem je suché období od května do srpna a naopak silné srážky v průběhu září. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informoval Svaz vinařů.

Hlavní část sklizně začala letos v České republice 12. září a skončila v posledním říjnovém týdnu. "Hrozny sklizené v září byly postiženy silnými intenzivními srážkami," uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinaři je tak museli sklidit vesměs předčasně. "Následná teplá perioda počasí v říjnu ve spojení s pozdními odrůdami zajistila kvalitní dozrání zejména pozdnějších odrůd, které byly dovezeny do zpracoven ve vysoké kvalitě," dodal Chlad.

Odhadovaný výnos hroznů se podle svazu bude pohybovat okolo pěti tun na hektar, což je asi o deset procent méně než dlouhodobý průměr. "Nižší výnos je způsoben nízkou váhou hroznů z důvodu nedostatku vody a také vlivem částečných ztrát v průběhu září vlivem vlhkého počasí a srážkových úhrnů 70 až 100 milimetrů za měsíc," podotkl Chlad.

Kvalita hroznů byla v září pouze průměrná právě kvůli deštivému počasí, kvůli němuž hrozny nedozrávaly. Hrozny sklizené v říjnu ale dozrály až na úroveň pozdních sběrů s poměrně dobrým poměrem kyselin.

Svaz vinařů upozornil také na pokles výkupní ceny hroznů přibližně o 20 procent. "S ohledem na výsledný nižší výnos však byly ve výsledku hrozny až na výjimky zpracovány na víno. Tlak na cenu způsobila zejména krize na trhu s vínem a cen vstupů všech surovin a zboží," doplnil prezident svazu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.