Vhodná snídaně? Ano, ale pozor na cukr!

Vhodná snídaně? Ano, ale pozor na cukr!

19.11.2014 Mgr. Kateřina Kmecová

Pestrobarevné obrázky na obalech, přibalené dárečky a křupavé hvězdičky uvnitř. Tak lákají výrobci děti, které jen málokdy kolem těchto regálů projdou bez povšimnutí. Jsou dětské cereálie vhodnou snídaní, nebo by měly být považovány za sladkost, kterou dětem dopřejeme jednou za čas?

V českých supermarketech jsme vybrali patnáct vzorků, většinou se jednalo o pufované a extrudované výrobky, které s ohledem na jejich příchutě konzumují spíše děti. Cenově se vzorky pohybovaly od 70 do 200 Kč za kilogram a opět se potvrdilo, že nelze dávat rovnítko mezi pojmy nejdražší a nejkvalitnější. Jak v senzorickém hodnocení, tak v hodnocení složení se na předních místech objevovaly jak vzorky dražší, tak ty v nižší cenové kategorii.

Analýzy zpracovala laboratoř Výzkumného ústavu potravinářského Praha (VÚPP). Zaměřili jsme se zejména na obsah soli, cukru, tuku, vlákniny a energetickou hodnotu. Odborníci z VÚPP hodnotili také senzorické vlastnosti cereálií, především jejich vzhled, vůni, chuť, sladkost a křehkost, a to v suchém stavu i po zalití mlékem. Ve spolupráci s Ing. Irenou Michalovou jsme také posuzovali obaly výrobků, s nutričním hodnocením jsme konzultovali s odborníky na výživu Věrou Boháčovou a RNDr. Pavlem Suchánkem.

cerealie1

Cukru je zbytečně moc

Hlavním problémem testovaných výrobků podle očekávání zůstává cukr. Jak se můžete přesvědčit v naší tabulce na straně 20, jedna porce cereálií s mlékem „ukousne“ školákovi z doporučené denní dávky cukru až 36 %. Pokud by si k nim dal ještě jinak doporučované jablko, tento poměr by se ještě navýšil. Pokud sobě či svým dětem sypete cereálie do misky tak zvaně od oka, je pravděpodobné, že překračujete doporučenou dávku, která činí jen 30 gramů. Před konzumací se tedy přesvědčte, zda tuto dávku nepřekračujte a nechystáte se zkonzumovat ještě vyšší množství cukru. Cereálie by děti nikdy neměly konzumovat samotné, ale vždy zalité mlékem či jogurtem, čímž snídaní vylepšíte celkový glykemický index.

logo

Výrazně nejnižší obsah cukru jsme zaznamenali u vzorku Ovesní biskiti, které dostály tvrzení na obale, že obsahují o 30 % méně cukru než srovnatelné výrobky na trhu. Nejvíce si život osladíme, když si ke snídani naservírujeme Tesco Frosted Flakes.

Vláknina se lepší

Ve dvou případech (Cini Minis, Fun Zoo) analýzy odhalily vysoký obsah soli překračující jedno procento, což je hodnota, kterou bychom očekávali u slaného pečiva, nikoli sladkého výrobku, navíc určeného primárně pro děti. „U Cini Minis sůl spoluvytváří jejich chuť, kterou spotřebitelé na tomto výrobku oceňují,“ uvedla Andrea Brožová, tisková mluvčí firmy Neslé, s tím, že do budoucna chce firma snižovat obsah soli i v tomto výrobku.

Obsahem tuku byly jednotlivé vzorky v zásadě srovnatelné, z řady vyčnívaly čtyři výrobky, u nichž byl obsah tuku výrazně vyšší. Jednalo se o plněné cereálie, kde byl obsah tuku navýšen právě čokoládovou či vanilkovou příchutí, a pak o vzorek Ovesní biskiti, kde je vyšší obsah tuku dán tím, že se jedná o produkt z ovsa.

Obsah vlákniny byl poměrně příjemným překvapením. Jeden z výrobků (Nesquik) je dokonce možné označit jako „s vysokým obsahem vlákniny“, dalších deset vzorků pak jako „zdroj vlákniny“. Situace se v tomto ohledu zlepšuje, neboť výrobci stále častěji zařazují celozrnnou mouku, čímž se obsah vlákniny navýší.

Chuťově jsou zcela vyhovující

V senzorickém hodnocení, které probíhalo na VÚPP, si vzorky vedly velmi dobře a byly vyrovnané, průměrná známka se pohybovala kolem 1,5 (školní známkování). „Některé vzorky byly podle hodnotitelů zcela vynikající, velmi pozitivní je, že jsme nenarazili na žádný propadák,“ hodnotí Ing. Dana Gabrovská z VÚPP. Obecně cereálie lépe obstály v suchém stavu, tedy před tím, než je posuzovatelé zalili mlékem. V mléce se některé vzorky nepříjemně rozmočily a jejich chuť přešla do mléka.

Výrobci lákají na obaly

Většina firem naplno využívá potenciálu obalů a propaguje zde své marketingové nástroje – někde jsou to přidané vitaminy, jinde přidaná hračka, na kterou se může junior těšit, a někde soutěž o lákavé ceny. Jen složení a výživové údaje aby člověk v některých případech luštil pomocí lupy. Je otázkou, jak se obaly změní s novou legislativou, která se snaží některé tyto nešvary řešit.

Když jsme porovnávali údaje na obalech s hodnotami naměřenými v laboratořích, narazili jsme na řadu neshod. U celkem sedmi vzorků jsme zaznamenali odchylky větší, než jsou povolené tolerance. Nejvíce se údaje deklarované a reálné lišily u obsahu tuku, cukru a soli. Ve třech případech (Nesquik, Korrekt a Tesco) výrobce uvádí na obale nižší hodnoty tuku, než jaké výrobek reálně obsahuje. V ostatních případech byl trend opačný, odchylky byly ve prospěch spotřebitele, to někdy velmi výrazně. U obalu vzorku Křupouni se dočteme, že obsahují 42,1 gramů cukru, ale reálná hodnota je téměř poloviční. Pokud by skutečnost odpovídala deklarovaným hodnotám, patřily by k nejsladším výrobkům, takto se pohybují v průměru ostatních vzorků.

Na klamavou informaci na obale jsme narazili jen v jednom případě, u vzorku Ovesní biskiti. Zde se na zadní straně obalu píše, že „ovesné vločky obsahují průměrně 5 % betaglukanů. Bylo prokázáno, že betaglukan snižuje hladinu cholesterolu“. Ovšem toto tvrzení je možné uvést jen v případě, že výrobek obsahuje alespoň 1 gram betaglukanů na porci, u těchto cereálií je to jen 0,63 gramu.

Žádný ze vzorků není dokonalý ve všech oblastech – kde je méně cukru, najdeme relativně vysoký obsah tuku. U výrobků s minimem soli zase vadí nižší obsah vlákniny. Na předních místech se tedy umístily vzorky z pohledu složení a senzorických vlastností nejvyrovnanější.

Obecně jsou cereálie vhodnou snídaní, pokud k nim přidáme mléko či mléčný výrobek. S ohledem především na vyšší obsah cukru by měly být zařazeny do celodenně vyváženého jídelníčku a neměly by být dětem podáván každý den. „Důvod k tomu je nejen nutriční, ale i psychologický, aby dítě neustrnulo na naučených chutích a stravovací návyky se neformovaly do jednostranných vzorců,“ říká Věra Boháčová z Poradenského centra Výživy dětí.

Způsob výroby

Pufované: Slovo pufování je odvozeno z anglického slova puffed (odulý, nafouklý). Technologický postup spočívá v tom, že surovina (pšenice, kukuřice, rýže apod.) se dávkuje do stroje, kde vlivem vysokého tlaku a teploty až 300 °C dojde k odpaření vlhkosti a nabobtnání zrn.

Extrudové: Surovina se protláčí přes takzvaný extrudér. Za pomoci tlaku a teploty se vlhkost v surovině přemění na páru. V tryskách matice dochází k jejímu prudkému rozpětí, výrobek zvětší svůj objem a získává typickou porézní strukturu.

 

Co říká legislativa?

S vysokým obsahem vlákniny: více než 6 g vlákniny ve 100 g výrobku

Zdroj vlákniny: více než 3 g vlákniny ve 100 g výrobku

S nízkým obsahem tuku: méně než 3 g tuku ve 100 g výrobku

S nízkým obsahem soli: méně než 0,3 g ve 100 g výrobku

Bez soli: méně než 0,1 g ve 100 g výrobku

 

VÝSLEDKY:

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13 1415111112

 


Mohlo by vás zajímat

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

Češi vymysleli "steak v prášku". Nové superjídlo připravíte za pár vteřin, nepotřebujete nic jiného

27.01.2018 | Skupina sedmi Čechů vyvinula nové "superjídlo". Od konkurence se má lišit kvalitou i chutí, tvrdí.

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.