02.03.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Vepřové ve vlastní šťávě je klasika českých trampů, rychlých večeří i zájezdů do Chorvatska. Podívali jsme se mu tedy na zoubek v dnešní době, kdy už si konzervy k moři nevozíme.
Někoho, kdo vepřové maso v konzervě nekonzumuje pravidelně, asi překvapí šíře sortimentu. Vybrali jsme tentokrát dokonce sedm vzorků, a přesto test nepokrývá celou šíři trhu. Aby byly vzorky srovanatelné, nekupovali jsme vepřová masa s přívlastky jako například „libové“ nebo „domácí“, které se liší i cenově.
Výrobě vepřového masa se věnují většinou tradiční výrobci, někteří z nich dokonce navazují na minulost opravdu důsledně a jako připomínku kdysi populárních čínských konzerv umisťují na obaly čínské znaky. Většinu produktů najdeme v klasických konzervách různých velikostí, jeden vzorek jsme dolovali ze sklenice. Doby dávno minulé většinou připomíná i jejich vzhled – invence v obalech (až na čestné výjimky) od té doby příliš nepokročila. Tři výrobky (Hamé, Shanghai, Euroshopper) vám své poklady odhalí jen tehdy, pokud máte po ruce otvírák. Většinou však platí, že menší konzervy (obsah do 200 g) se dají celkem snadno otevřít pomocí očka, nástroj potřebujete pro větší balení.
Vzhledem k tomu, že se jedná o prakticky jednosložkovou potravinu, její úroveň se jednoznačně odvíjí od kvality vstupní suroviny. Na škodu tedy je, že si výrobci, až na jednoho (Švéda, který deklaruje použití plece), druh použitého masa nechávají pro sebe. On je totiž opravdu velký rozdíl, zda uváděný obsah vepřového masa v sobě skrývá kýtu nebo bůček, ale to už si musí zákazník odhali při konzumaci sám.
Poučeni testy jiných masných výrobků jsme se preventivě obávali nejen o svoje chuťové buňky, ale i zdraví. Ale ač to možná mnohé odpůrce konzerv překvapí, nebudeme všechny testované vzorky hanit. Pokud zvolíte výrobek s vysokým obsahem masa, ucítíte typickou vůni vepřového, maso bude držet tvar a pochutnáte si. Když však budete nakupovat bez prostudování obalu nebo jen s úmyslem co nejvíce ušetřit, možná se zasytíte, ale velké hody vás nečekají. Menší množství masa je samozřejmě potřeba nahradit – kůžemi, strojně odděleným masem a přídatnými látkami. Směs pak spíše než maso připomíná spíše nepovedenou paštiku či haši nevábné vůně i chuti.
Jediná rada na závěr zní: pokud chcete vepřové maso v konzervě kupovat, dobře si přečtěte složení. Najdete konzervy se 70 až 80 % masa, s méně se nespokojujte. Buďte ale připraveni, že si za kvalitní obsah připlatíte. Vězte, že vzorky, které se ocitly na chvostu našeho hodnocení, si součástí vašeho jídelníčku být nezaslouží ani v období před výplatou.
Otázkou na závěr pak je - proč si vlastně masovou konzervu kupovat. Když vezmeme v úvahu, že se průměrná cena kvalitního vepřového masa pohybuje kolem 100 Kč za kilogram, jeví se cena dvojnásobná za maso konzervované trochu nadnesená. Pokud tedy máte chuť na nějaké klasické výletnické jídlo, řízek asi bude ve vetšině případů jistější volbou.
30.08.2022 | V posledních dvou letech zažívá velký boom grilování sýrů a jiné podobné tepelné úpravy sýrů v domácnosti. Určitý podnět k této nové „zábavě“ dala tak trochu i pandemie koronaviru, kdy s uzavřením gastronomie zůstali lidé doma a začali více vařit a doslova kulinářsky experimentovat. Výjimkou nezůstaly ani sýry, které v teplé kuchyni rozšířily nabídku smažených sýrů a gratinovaných pokrmů. Různé druhy sýrů se začaly více připravovat také na pánvi a s letními grilovacími party také grilovat. Jenže – jak jsou na tom s kvalitou? To prozradí naše letní prověrky!
28.03.2022 | Spotřebitelé si mohou dnes vybrat ze skutečně široké palety džemů. Královskou korunu mezi oblíbenými příchutěmi ale stále drží ty jahodové a meruňkové. A právě na ty se zaměřila naše hodnotitelská komise. A protože se v minulosti objevily zprávy ohledně falšování ovocného podílu, hlavní otázka byla jasná. Nepřikrášlují si náhodou výrobci čísla při jeho stanovování?
09.05.2022 | Plísňové sýry jsou žádanou komoditou. Mají specifickou chuť, která doprovází celou řadu pokrmů, ale vystačí si i samy, s kouskem čerstvého pečiva nebo skleničkou vína. Jediný problém je, že jsou z hlediska mikrobiologie a možného množená bakterií rizikovou potravinou. Jak v laboratoři uspěly výrobky, které jsme namátkově koupili v běžné tržní síti?