Ve Valticích začaly Valtické vinné trhy, ochutnávají se vína

Ve Valticích začaly Valtické vinné trhy, ochutnávají se vína

11.05.2018 ČTK

Na nádvoří a v jízdárně zámku ve Valticích na Břeclavsku začaly dnes Valtické vinné trhy, kde mohou návštěvníci ochutnat špičková moravská, ale i česká, rakouská a slovenská vína.

Největší lákadlem ale bývají nová vína, která teprve půjdou na trh, řekl David Šťastný z vinařství Château Valtice.

Součástí je i kulturní program, hraje cimbálová muzika. Letos je součástí premiérově zábavná přednáška sexuologa Radima Uzla na téma víno a sex. Trhy pokračují i v sobotu. Jde již o 51. ročník, což z valtických trhů dělá jednu z nejstarších přehlídek vín na světě.

O titul šampiona letos usilovalo 708 vzorků ze 128 vinařství. Mezi bílými víny ocenění získal Ryzlink vlašský 2016 z vinařství Volařík Mikulov. Jako nejlepší červené vybrala porota Svatovavřinecké výběr z hroznů 2015 z rodinného vinařství Château Valtice. "Radost je o to větší, že jsme šampiona získali s tradiční odrůdou, která se na Moravě pěstuje vůbec nejvíc na světě. Víno zrálo téměř dva roky v barikových sudech v zámeckém sklepě," uvedl Šťastný. V kategorii mladých vín zvítězilo loňské Rulandské bílé z vinařství Golguz v Hlohovci.

Organizátoři by letos chtěli překonat předloňský rekord v hromadném přiťuknutí s oceněným vínem. Před dvěma lety si řetězově přiťuklo 555 lidí. "Také se uskuteční charitativní dražba vín šampionů z minulého roku," uvedl Šťastný.

Trhy organizuje Společnost Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou. Patronem je Národní vinařské centrum, které dohlíží na objektivní hodnocení. Vinařská soutěž má tradici starou přes 160 let a první zmínky sahají až do poloviny 19. století.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Máme se bistrům s kebaby vyhýbat?

18.05.2016 | Občerstvení s kebaby se stala v Čechách oblíbenými. Tento pokrm, původem z Íránu, může ale rozdělovat konzumenty na dvě skupiny. Ta první se tohoto exotického jídla ani nedotkne, druhá si pečené jehněčí či hovězí v bílém chlebu vychutná. Jak si stojí jejich bistra z pohledu hygieny? A jak vnímají naopak prodejci českou legislativu určující hygienické normy?

Londýnský starosta chce v MHD zakázat reklamu na nezdravé jídlo

11.05.2018 | Londýnský starosta Sadiq Khan dnes navrhl, aby se v prostředcích městské hromadné dopravy zakázala reklama na nezdravé jídlo s vysokým obsahem cukrů, tuků a soli.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.